FR NL

De EU plant staatssteun voor bedrijven die getroffen zijn door sancties

https://www.railfreight.com/railfreight/2022/04/07/ukraines-rail-link-to-the-west-is-eus-top-priority/?utm_source=newsletter&utm_medium=email&utm_campaign=Newsletter%20week%202022-14

De EU komt met een nieuw staatssteunmechanisme om bedrijven die getroffen worden door de sancties te helpen, zo verklaarde Kristian Schmidt, directeur Land Transport in de EU-commissie. Europese bedrijven lijden verliezen door de sancties, en het goederenvervoer per spoor is daarop geen uitzondering. Spoorvervoerders melden een daling van 80 procent van de Euraziatische volumes en uiten tevens hun bezorgdheid over de toekomst.

Schmidt en de EU erkennen dat de impact van de gestemde sancties zwaar kan zijn voor sommige Europese bedrijven. De financiële verliezen kunnen aanzienlijk zijn. “Met betrekking tot de impact van de sancties heeft de Europese Commissie verschillende besluiten uitgevaardigd die staatssteun toestaan ​​en lidstaten toestaan ​​om de bedrijven en ondernemingen die lijden onder de sanctiepakketten te compenseren”, legt Schmidt uit.

EU-steun is onderweg

Schmidt kondigde het bericht aan tijdens de RailFreight Summit Special Edition in Brussel op 6 april. Tijdens een live interview besprak hij de impact van de sancties op de Europese bedrijven. “Het lijdt geen twijfel dat de sancties aan beide kanten snijden. Ook het Europese transport, de toeleveringsketen en de bedrijven worden geraakt”, aldus Schmidt. “We kunnen de getroffenen echter een handje hulp toesteken”, zo voegde hij eraan toe.

Business as usual is niet meer mogelijk

“De staatssteun is niet specifiek bedoeld voor spoor of vervoer, maar beiden komen alleszins in aanmerking. Dus ja, er is een manier om bedrijven te ondersteunen die het negatief effect van de sancties hebben ervaren”, vervolgde hij. Dit is positief nieuws voor de spoorgoederenindustrie, aangezien mogelijke financiële verliezen, net als bij Covid, op zijn minst gedeeltelijk kunnen worden gecompenseerd.

In een periode waarin de nasleep van de pandemie nog steeds zichtbaar is, de energieprijzen stijgen en de oorlog in combinatie met de sancties ongekende omstandigheden creëren, is business as usual niet mogelijk en kunnen dergelijke maatregelen van cruciaal belang zijn voor de toekomst van de betrokken bedrijven.

Naast het mogelijk maken van staatssteun, hanteert de EU-commissie ook een op het spoor gerichte aanpak om bedrijven te helpen die worstelen met alternatieve routes. Zoals Schmidt benadrukte, volgt de EU de ontwikkelingen in de Middle Corridor op de voet en is ze bereid mee te werken aan een beter alternatief voor bedrijven.

Auteur: Jos Sterk