FR NL

Maritime breidt intermodaal transport uit in de haven van Liverpool

https://www.railfreight.com/railfreight/2022/04/05/intermodal-drives-maritime-expansion-at-liverpool/?utm_source=newsletter&utm_medium=email&utm_campaign=Newsletter%20week%202022-14

Maritime heeft als geïntegreerde logistieke dienstverlener voor spoor- en wegvervoer een overeenkomst getekend waarmee zijn intermodale afhandelingscapaciteiten in de haven van Liverpool aanzienlijk uitgebreid worden. Het project zal de voetafdruk van het bedrijf in de haven meer dan verdubbelen. Maritime kondigde eerder al een uitbreiding aan van de aanwezigheid in het noorden van Engeland met een onlangs aangekondigde vestiging in Wakefield, (Yorkshire) op korte afstand ten oosten van Liverpool.

Dankzij combinatie van verschillende factoren vergroot de haven van Liverpool haar strategisch belang. Via een overeenkomst met Peel Ports Group, die de haven van Liverpool beheert, heeft Maritime het licht op groen gekregen om haar primaire intermodale opslagfaciliteiten uit te breiden. De groei van de trans-Atlantische handel, de bloeiende handel via de Ierse Zee en de congestie rond het zuidoosten van Engeland zijn allemaal factoren die hieraan bijdragen.

Van 1,6 naar 4 hectare

Maritime Transport zal het bestaande transportdepot in de haven van Liverpool uitbreiden. Het project, dat miljoenen ponden kost, zal de faciliteit zien toenemen van 1,6 hectare naar 4 hectare. Dit met een nieuwe opslagplaats voor geladen containers, zodat de activiteiten in het noordwesten van Engeland aanzienlijk worden verbeterd.

De aankondiging komt net na de voltooiing van Maritime’s 8,1-acre (3,2 hectare) transportdepot. Die faciliteit, gelegen op Normanton Industrial Estate in Wakefield, op minder dan 1,6 km afstand van de Maritime Intermodal Rail Terminal, bedient rechtstreeks de agglomeratie West Yorkshire rond de steden Leeds en Bradford.

Aanzienlijke investering

Volgens Maritime begint de bouw op het haventerrein van Liverpool in de loop van de maand april. Het nieuwe terrein biedt een breed scala aan capaciteit voor containeroverslag tot 2.000 TEU. Gloednieuwe Sany reachstackers, die al in besteld zijn, zullen op tijd op de locatie aankomen voor de voltooiing van het project in november 2022.

Eigen vloot van goederenlocomotieven

Maritime heeft een eigen vloot van goederenlocomotieven, gehuurd via een deal met DB Cargo UK.

De 30-jarige huurovereenkomst zal het geografische bereik van de haven van Liverpool verder uitbreiden naar de Engelse Midlands door het goederenvervoer per spoor van Maritime te ondersteunen.

Grootse plannen

De haven van Liverpool is volop aan het uitbreiden en er zijn verschillende plannen bekendgemaakt, die soms aan het fantastische grenzen. Zo werd zelfs het scenario van een nieuwe tunnel voorgesteld om de haven te bedienen

Andere belangrijke aankondigingen voor de haven van Liverpool zijn de recente voltooiing van de diepwater containerterminal ‘Liverpool2’ en nieuwe multimodale spoorverbindingen.

Auteur: Jos Sterk