FR NL

Eerste verstrein China-Rusland is onderweg

https://www.railfreight.com/railfreight/2022/04/11/first-china-russia-fresh-produce-train-on-its-way/?utm_source=newsletter&utm_medium=email&utm_campaign=Newsletter%20week%202022-15

RZD Logistics en UTLC ERA organiseerden onlangsde eerste verzending van gekoelde goederen tussen China en Rusland per spoor. De eerste verstrein vertrok op 26 maart vanaf de Nongzhong-terminal in de provincie Shandong, China. Hij zal door Dostyk in Kazachstan reizen en de transittijd wordt geschat op ongeveer 18 dagen. De eindbestemming van de trein is de Selyatino-terminal in Moskou.

De trein vervoert 50 koelcontainers met diepgevroren groenten en fruit, zeevruchten en andere agro-industriële producten. RZD Logistics is van plan deze dienst regelmatig te laten aan te bieden, dit a rato van minimaal vier treinen per maand.

Export van China naar Rusland

Wat betreft het AGF-transport tussen China en Rusland: het is belangrijk om te onderstrepen dat dit de eerste Rusland-gebonden service is en dan meer bepaald een importdienst van China naar Rusland. RZD Logistics heeft in het verleden al andere koeltransportdiensten gelanceerd, met name de export naar China, via Kazachstan en Oezbekistan. RZD Logistics is/was ook van plan een soortgelijke dienst naar Turkije te lanceren.

RZD op zoek naar alternatieven

Evenals veel Europese bedrijven die vanwege de oorlog in Oekraïne en de sancties tegen Rusland op zoek zijn naar vervoersalternatieven, doet ook RZD dat. Tegen de achtergrond van de beperkte import-/exportmogelijkheden richt het Russische logistieke bedrijf zich op spoorimport uit China. “Gezien de groeiende vraag van verladers voor export-importtransport tussen Rusland en China, is het organiseren van alternatieve routes belangrijk. RZD Logistics ontwikkelt nieuwe logistieke oplossingen om die haar klanten aan te bieden”, aldus het bedrijf.

Auteur: Jos Sterk