FR NL

Vrachtvervoer blijft gegarandeerd tijdens de zeven weken durende werkzaamheden in het Severn Estuary

https://www.railfreight.com/railfreight/2022/04/06/freight-to-keep-running-during-seven-week-severn-estuary-works/?utm_source=newsletter&utm_medium=email&utm_campaign=Newsletter%20week%202022-14

Tijdens een zeven weken durend technisch programma zullen bijna 50 goederentreinen wekelijks blijven rijden op een deel van het Brits spoorwegnet dat wordt afgesloten voor reizigersvervoer. Aan de Severn Estuary lijn tussen Gloucester en de Welshe grensstad Newport moet dringend gewerkt worden om de steile stukken te stabiliseren en de lijn te beschermen tegen mogelijke overstromingen.

Door de werkzaamheden, die in de zomer moeten worden uitgevoerd, zal het passagiersvervoer tijdelijk stopgezet worden, maar het goederenvervoer per spoor zal ’s nachts kunnen doorgaan.

Deze volgens Network Rail kritieke route, heeft de afgelopen jaren te maken gehad met verschillende aardverschuivingen en die kunnen toegeschreven worden aan de steeds extremere weersomstandigheden. Bijzonder zorgwekkend is een ongeveer vijf kilometer lang stuk rotswand dat de oorspronkelijke bouwers steiler maakten om de spoorlijn in een smalle gang tussen de begane grond en de rivier de Severn te loodsen.

Geen ongewone werken

De aangekondigde werken maken deel uit van een upgrade programma van 25 miljoen pond (30 miljoen euro). De kosten-batenverhouding wordt afgewogen tegen de vijf grote aardverschuivingen die alleen al in de afgelopen twee jaar plaatsvonden, waardoor de lijn voor lange perioden gesloten was.

Richard Griffiths, hoofd communicatie van Network Rail voor Wales en West, onderstreepte het belang van de lijn die Zuid-Wales verbindt via West Country tot aan de Midlands en het noorden van Engeland. “We moeten deze lijn naar de toekomst toe dringend beschermen”, zei hij.

Dit soorten werken zijn niet ongewoon op het hele Britse spoornetwerk. Hoewel op kleinere schaal, werd recentelijk een project uitgevoerd op de West Coast Main Line bij Lockerbie in Schotland, waarbij enkele van de technieken werden gedemonstreerd die in Gloucestershire kunnen worden toegepast.

Ingenieurs worden met aanzienlijke uitdagingen geconfronteerd

Het oorspronkelijke 19de-eeuwse spoorwegnet van Groot-Brittannië werd goedkoop gebouwd. Promotoren kochten doorgaans een zo beperkte mogelijke oppervlakte land, waardoor de spoorwegen in smalle gangen kwamen te liggen. Met als gevolg dat vaak op steile stukken ingrijpende grondwerken nodig waren. Veel van deze vroege Victoriaanse werken zijn niet langer geschikt voor hun doel omdat ze duur zijn en constant onderhouden moeten worden. Ook met de factor ongevallen moet rekening gehouden worden, zoals blijkt uit de dodelijke crash bij Carmont in Schotland twee jaar geleden.

30.000 ton materiaal

Op de Severn Estuary-lijn zullen de werkzaamheden onder meer grondverankering en het aanbrengen van stalen gordijnen omvatten. Tijdens de werken wordt ongeveer 30.000 ton materiaal afgevoerd. Het algehele upgradeprogramma loopt tot ver in 2023.

Naast frequente passagiersdiensten, vervoert de lijn voor binnenlands intermodaal verkeer, waaronder bulkvloeistoffen, geraffineerde olieproducten en afgewerkt staal van de fabrieken in Zuid-Wales.

Auteur: Jos Sterk