FR NL

Spoor heeft het grootste aandeel van de containeroverslag in de haven van Göteborg

https://www.railfreight.com/railfreight/2022/04/08/rail-has-largest-share-in-port-of-gothenburgs-container-handling/?utm_source=newsletter&utm_medium=email&utm_campaign=Newsletter%20week%202022-14

De haven van Göteborg wordt een echte spoorvrachthaven. De Zweedse hub behandelde in 2021 828.000 containers of 3 procent meer dan het jaar voordie. Dit komt doordat het Zweedse containervervoer steeds meer geconcentreerd wordt in deze haven en het goederenvervoer per spoor vanuit de haven daarin een centrale rol speelt.

Eerder dit jaar maakte de haven van Göteborg bekend een record te hebben gebroken wat betreft het aantal containers dat in 2021 per spoor werd behandeld.

Göteborg als centraal punt voor containertransporten

Dat steeds meer containervervoer zich in de haven van Göteborg concentreert, blijkt uit de statistieken van de Zweedse overheidsinstantie Transport Analysis en de Zweedse confederatie van transportondernemingen.

“Steeds meer goedereneigenaren kiezen de haven van Göteborg voor hun containertransporten, waar deze zich ook in het land bevinden. Het groeiende spoorwegsysteem van de haven, Railport Scandinavia, heeft daarin een cruciale rol gespeeld. Het systeem is geleidelijk uitgebreid met meer vertrekken, nieuwe inlandterminals en nieuwe bestemmingen. Er leeft een sterke wil onder de spoorwegpartners in het hele land om in te spelen op de groeiende marktvraag en dus om te investeren”, zegt Elvir Dzanic, CEO van de haven.

Een Scandinavische hub

Ole A. Hagen, een specialist in Scandinavisch transport en zaken- en beleidsdirecteur bij de Confederation of Norwegian Enterprise (NHO), benadrukt hoe de haven van Göteborg het centrale knooppunt kan worden van een gesynchroniseerd Scandinavisch spoorwegnetwerk en een toegangspoort tot andere markten.

“De Scandinavische landen hebben een groot potentieel in het synchroniseren van hun netwerken, het benutten van hun hubs en het verbeteren van de infrastructuur met een grensoverschrijdend perspectief”, zegt Hagen. “Göteborg is de logistieke hub bij uitstek voor gans Scandinavië. Vanuit Göteborg kunnen we vrachten effectief naar alle landen distribueren. Het is een platform dat alle vervoerswijzen bedient met voldoende capaciteit om volumes uit alle Scandinavische landen te verwerken”, zo legt hij uit.

Auteur: Jos Sterk