FR NL

Turkije investeert miljarden in transport, goederenvervoer per spoor is verzesvoudigd

https://www.railfreight.com/railfreight/2022/04/13/turkey-invests-billions-in-transport-rail-freight-going-for-sevenfold-increase/?utm_source=newsletter&utm_medium=email&utm_campaign=Newsletter%20week%202022-15

Turkije investeert een bedrag van 198 miljard dollar in zijn transportsector en het spoor is ditmaal de grote winnaar. “Turkije zal tegen 2053 een logistieke grootmacht worden”, beweert de Turkse president Erdogan. “Het Turkse spoorwegnet zal tegen die tijd de capaciteit van zijn spoorlijnen meer dan verdubbeld hebben”, benadrukte op zijn beurt minister van Transport Karaismanoglou.

De Turkse regering levert grote inspanningen om het logistieke profiel van Turkije te versterken. Het land is de laatste jaren op logistiek vlak steeds belangrijker geworden. De Middle Corridor als alternatief voor de Russische zijderoute bevestigt eens te meer dat Turkije de potentie heeft om een ​​logistieke supermacht te worden”, zoals Erdogan het wil.

198 miljard dollar voor transport

Turkije heeft recent zijn ‘Transport Vision 2053’ aangekondigd, waarvan een onderdeel de investering van 198 miljard dollar in de transportsector zal zijn. “Onze plannen voor de komende 30 jaar zijn klaar om Turkije in staat te stellen zijn rechtmatige plaats in te nemen in de topeconomieën van de wereld. We zullen tegen 2053 197,9 miljard dollar investeren in vervoer per spoor, over de weg, overzee en door de lucht, evenals in communicatie”, benadrukte Karaismanoglou.

Als onderdeel van het project zal het aandeel van het spoorvervoer in het Turkse passagiers- en vrachtnetwerk worden vergroot, benadrukte Karaismanoglou. Specifiek met betrekking tot het goederenvervoer per spoor zei de minister dat hij tegen 2053 een zevenvoudige toename van het marktaandeel verwacht, van 5,08 procent zoals voorzien voor 2023 tot uiteindelijk 21,93 procent.

Bovendien zal het Turkse spoorwegnet tegen die tijd aanzienlijk worden uitgebreid. “In de afgelopen twee decennia heeft het spoorwegnet een totale lengte van 13.000 kilometer bereikt. Het doel is om in 2053 28.590 kilometer aan spoorlijnen te bereiken. Er valt dus nog een heel stuk weg af te leggen”, legde Karaismanoglou uit.

Auteur: Jos Sterk