FR NL

150.000 gestrande wagons zorgen voor chaos op Russische spoorwegen

https://www.railfreight.com/railfreight/2022/04/14/150000-inactive-wagons-create-chaos-in-russian-railway-network/?utm_source=newsletter&utm_medium=email&utm_campaign=Newsletter%20week%202022-15

150.000 wagons zijn momenteel gestrand op het Russische spoorwegnet. De situatie is illustratief voor het effect van de sancties op Rusland, dat ook een moeilijke operationele omgeving creëert voor het goederenvervoer per spoor. Waardoor het moeilijk wordt om geladen wagons te verplaatsen”, zo staat in een regeringsdocument te lezen.

De informatie over de duizenden stilstaande treinwagons in Rusland is inderdaad afkomstig uit een overheidsrapport opgesteld door de ministeries van Economische Ontwikkeling, Transport, Financiën en de Russische Federale Douanedienst. Het document is openbaar gemaakt door het Russische persbureau TASS.

Meer dan 150.000 lege wagons

“Veranderingen in de richting van het vrachtverkeer als gevolg van de sancties en snel veranderende marktomstandigheden zorgen voor een opeenstapeling van niet-opgeëiste treinwagons. Op het netwerk van de Russische Spoorwegen rijden momenteel meer dan 150.000 lege wagons. Dit heeft een negatieve invloed op de operationele situatie en maakt het moeilijk om geladen treinwagons te verplaatsen, zo onderstreept het regeringsdocument.

Situatie moet geëvalueerd worden

“Er zijn meer dan 440 industriële ondernemingen en ondernemingen voor industrieel spoorwegvervoer actief op het Russische netwerk, met beschikbare sporen om ruim 63.000 wagons en treinwagons te parkeren”, aldus het rapport. Het Russische ministerie van Transport adviseert de exploitanten van rollend materieel om een evaluatie te maken, kwestie van zo te bepalen welke van de 150.000 treinwagons geschikt zijn voor operaties en welke stationair moeten blijven. Het zal op deze manier gemakkelijker zijn om het netwerk op te kuisen.

Miljoenen verliezen

De zaken kunnen echter nog complexer worden. Zoals het document benadrukt, zou de huisvesting van de lege wagons erg problematisch kunnen worden. Volgens de Russische autoriteiten neemt dit rollend materieel onnodig baanruimte van het spoorwegnet in beslag, wat tot grote financiële verliezen kan leiden. “Als een moratorium wordt ingevoerd op het heffen van vergoedingen voor het gebruik van spoorweginfrastructuur door lege wagons, verliest de Russische spoorwegen ongeveer 1 miljard roebel (11,4 miljoen euro) per jaar.

Auteur: Jos Sterk