FR NL

De derde Spaanse concurrent iryo gaat in november van start

https://www.railtech.be/fr/materiel-roulant/2022/04/14/le-troisieme-concurrent-espagnol-iryo-se-lancera-en-novembre-prochain/

De derde Spaanse concurrent iryo gaat in november van start, zo werd aangekondigd. Het begon allemaal in 2015 met de oprichting van het bedrijf Intermodalidad de Levante S.A (afgekort ILSA), door partners van de luchtvaartmaatschappij Air Nostrum en door Victor Bañares, met als doel de eerste particuliere treinoperator voor passagiers in Spanje te worden en zo te concurreren met Renfe bij hogesnelheidsdiensten.

Tegelijkertijd bestond er in Spanje de duidelijke wil om het aantal transporten over het spoor te verhogen om de schatkist van ADIF AV te spekken. Deze beheerder van de hogesnelheidsinfrastructuur heeft een astronomische schuld opgebouwd. De historische exploitant Renfe alleen zou er echter nooit in zijn geslaagd zijn het verkeer te verdubbelen of te verdrievoudigen, zodat andere opties noodzakelijk werden.

Een gecontroleerde liberalisering

ADIF koos vervolgens voor de originele methode van “gecontroleerde liberalisering” aan om het probleem van netwerkcongestie te omzeilen, wat een barrière vormde voor de toegang van nieuwe spelers. Geïnteresseerde bieders konden eind oktober 2019 een voorstel indienen volgens een originele structuur bestaande uit drie pakketten van elk drie lijnen. ILSA won pakket B en engageerde zich om vanaf januari 2022 70% van de beschikbare capaciteit (bijna 40 retourdiensten per dag) te gebruiken.

De pandemie is er de oorzaak van dat de start van de activiteiten met een paar maanden werd vertraagd.

23 Bombardier Zefiro-treinen

ILSA kondigde aan dat het 23 Bombardier Zefiro-treinen zou gebruiken die door Trenitalia werden geleverd als onderdeel van een leasingplan. Ondertussen trok Bombardier zich terug uit de spoorwegindustrie na de verkoop van de spoorwegactiviteiten aan Alstom. Het segment van de hogesnelheidstreinen werd echter overgenomen door Hitachi Rail, dat al aanwezig was in Italië na de overname van Ansaldo-Breda. Die aankoop leidde tot de Frecciarossa Hitachi Rail, een trein die al sinds 2015 in Italië rijdt en meer recentelijk ook in Frankrijk tussen Parijs, Lyon en Milaan.

Van ILSA naar iryo

Op 18 november 2021 kondigde ILSA, tijdens een evenement georganiseerd in de tropische tuin van het station Atocha in Madrid de lancering van zijn commerciële merk aan onder de benaming iryo.

Het consortium, waarin de Italiaanse openbare exploitant Trenitalia een grote rol speelt, heeft inmiddels de komst van een derde aandeelhouder, Globalvia, aangekondigd, wat leidt tot een herstructurering van het kapitaal. Omdat het een belangrijke wijziging in het aandeelhouderschap van de vennootschap betrof, moest de operatie de goedkeuring van de ADIF krijgen.

Het wegdeinen van de pandemie heeft iryo in staat gesteld om de voorbereidingen voort te zetten, terwijl Renfe (met zijn AVE’s en zijn Avlo-trein), evenals de SNCF met zijn Ouigo España, al sinds het voorjaar van 2021 aan de verbinding tussen Madrid en Barcelona deelnemen.

Lancering op het einde van dit jaar

Op 5 april, ter gelegenheid van de tweede editie van ‘Wake Up, Spain!’, kondigde Carlos Bertomeu, voorzitter van ILSA, de lancering aan van de eerste diensten in november 2022 tussen Madrid en Barcelona, ​​​​en vervolgens begin 2023 ook richting Malaga.

De CEO van ILSA gaf aan dat de hele strategie van iryo gebaseerd is op de “reiservaring” van de klant.

Na een initiële investering van 1 miljard euro in de vloot bij de opstart zal Iryo, zodra het bedrijf operationeel is ongeveer 2.600 directe en indirecte banen genereren. Objectief is om binnen 10 jaar 50 miljoen passagiers aan te trekken, waarmee dus een nieuwe hogesnelheidsnorm wordt vastgesteld in Spanje.

Auteur: Jos Sterk