FR NL

Litouwen trekt 155 miljoen euro uit om LTG te steunen

https://www.railfreight.com/railfreight/2022/04/14/lithuania-allocates-155-million-euros-to-support-ltg/?utm_source=newsletter&utm_medium=email&utm_campaign=Newsletter%20week%202022-15

De Litouwse spoorwegen ontvangen 155 miljoen euro van de regering om de financiële verliezen als gevolg van de sancties te compenseren en om lopende infrastructuurprojecten te ondersteunen. De Litouwse minister van Financiën Gintare Skaiste maakte de maatregelen bekend tijdens een persconferentie over de herziene staatsbegroting voor 2022.

De Litouwse spoorwegen hebben kostbare inkomsten verloren als gevolg van de Russische inval in Oekraïne, te beginnen met het verbod op het transport van Wit-Russische meststoffen als gevolg van de sancties opgelegd door de VS en de EU. Wit-Russische meststoffen die van het Litouwse netwerk worden uitgesloten, zouden een verlies van 61 miljoen euro betekenen. Deze sancties waren al van kracht vóór het uitbreken van de oorlog in Oekraïne. Naarmate er meer sancties waren ingevoerd, viel de mogelijkheid om elke vorm van Russische of Wit-Russische vracht te vervoeren volledig weg en kreeg de staatsspoorwegmaatschappij het financieel moeilijk.

Ondersteuning is noodzakelijk

“De inkomsten zijn aanzienlijk gedaald door het onvermogen om sommige ladingen uit Rusland en Wit-Rusland te vervoeren. Het bedrijf heeft anderzijds ondersteuning nodig om zijn infrastructuur te onderhouden. Als gevolg hiervan zal 72 miljoen euro worden gebruikt om het elektrificatieproject van het netwerk mee te financieren’, vertelde de minister aan de pers. De resterende 83 miljoen euro van het pakket van 155 miljoen zal worden gebruikt om de inkomstenderving te compenseren nadat Rusland en Wit-Rusland zijn gestopt met het gebruik van de Litouwse infrastructuur.

Minister Skaiste legde uit dat de Litouwse spoorwegen geacht werden de elektrificatie van het netwerk gedeeltelijk zelf te financieren. Het project kost 398 miljoen euro, LTG levert 201 miljoen euro en het resterende bedrag komt uit het Cohesiefonds van de EU. Een dergelijk plan is echter niet meer haalbaar omdat de financiële verliezen van LTG het niet toelaten om grote investeringen te doen, waardoor staatsinterventie van cruciaal belang is. Litouwen kan een nieuw kruispunt voor goederenvervoer per spoor worden, maar dan zal er wel ingegrepen moeten worden.

Auteur: Jos Sterk