FR NL

TEN-T revisie is een stap op de goede weg voor intermodaal transport

https://www.railfreight.com/railfreight/2022/04/14/ten-t-revision-is-on-the-right-track-for-intermodal-transport/?utm_source=newsletter&utm_medium=email&utm_campaign=Newsletter%20week%202022-15

De wijziging van de TEN-T regelgeving lijkt een belangrijke stap voorwaarts om de groei van intermodaal en gecombineerd vervoer te ondersteunen. “De infrastructuurparameters voor langere treinen, het voorzien van voldoende spoorcapaciteit daarvoor en de verplichte modernisering van overslagterminals zijn de belangrijkste elementen die de herziening succesvol maken”, zegt overkoepelende vereniging UIRR.

De herziening van de TEN-T verordening is van cruciaal belang voor de opbouw van een toekomstig efficiënt multimodaal vervoersnetwerk in Europa. Zoals de Europese Commissie uitlegt: “Herziening van de TEN-T verordening biedt een reële kans om ons trans-Europese vervoersnetwerk geschikt te maken voor de toekomst en om de ontwikkeling van het TEN-T netwerk af te stemmen op de doelstellingen van de Europese Green Deal en de klimaatdoelstellingen van de EU” .

EU is op de goede weg

Vervoersverenigingen zoals ERFA en UIRR zijn van cruciaal belang geweest voor de herzieningsprocessen van de TEN-T-verordening, met name voor kwesties als de ontoereikende toewijzing van spoorcapaciteit voor goederentreinen, het ontbreken van alternatieve routes tijdens bouwperiodes of het ontbreken van stimulerende initiatieven voor goederenvervoer per spoor op lange afstand. Maar dit keer lijkt de EU volgens UIIRR op de goede weg. “We steunen de door de Europese Commissie voorgestelde wijziging van de TEN-T verordening van harte”, zei de vereniging, en benadrukte dat drie pijlers eruit springen voor intermodaal vervoer.

Pijler nummer één zijn de verplichte spoorinfrastructuurparameters voor treinlengte (740m), aslast (22,5t), P400 laadprofiel, elektrificatie en interoperabiliteit van signaleringssystemen (ERTMS) langs het gehele netwerk. Dit betekent dat de EU ernaar streeft de infrastructuurparameters voor langere en zwaardere intermodale treinen universeel te maken voor het hele TEN-T netwerk.

Pijler nummer twee is het creëren van adequate spoorweginfrastructuurcapaciteit (i) om te zorgen voor een bepaald aantal treinpaden voor 740 meter lange treinen per uur op elke TEN-T lijn, (ii) om de stiptheid van goederentreinen te verhogen tot 90%, evenals (iii) om binnen 15 minuten een interne spoorgrens van de Europese Unie te kunnen overschrijden. Het lijkt erop dat de EU ook werkt aan het toewijzen van de benodigde capaciteit voor langere treinen, zodat ze een vast aantal sporen kunnen bezetten en hun grensoverschrijdingsprocessen eenvoudiger en sneller kunnen maken.

De derde en laatste pijler betreft de verplichte modernisering van bestaande intermodale overslagterminals, de verplichting om de beschikbare capaciteit van intermodale terminals te onderzoeken en de bouw van intermodale terminals waar capaciteit ontbreekt. Naast spoorlijnen zal de EU zich ook richten op het creëren van optimale voorwaarden voor intermodale terminals door bestaande te moderniseren en waar nodig nieuwe te bouwen. Het lijkt erop dat er een aanzienlijke investering op komst is, waardoor intermodaal en gecombineerd vervoer ongetwijfeld van centraal belang kan krijgen in de transportsector.

Auteur: Jos Sterk