FR NL

Nieuwe dienst voor het transporteren van staalplaten van Scunthorpe naar de haven van Sunderland

https://www.railfreight.com/railfreight/2022/04/25/steel-to-sunderland-vindicates-port-rail-renaissance/

British Steel heeft zijn producten op rails gezet tussen de fabriek in Scunthorpe in Lincolnshire en de Wearside-haven van Sunderland in het noordoosten van Engeland. Het contract met spoorvrachtvervoerder DB Cargo UK garandeert dat stalen platen per spoor van de gieterij naar de recent vernieuwde haven zullen worden vervoerd. Een goede zaak voor het bedrijf zelf, de vervoerder, de economie van de regio en het milieu.

Het verplaatsen van stalen platen per spoor zal een soort coup zijn voor British Steel en DB Cargo UK. Beide partijen zijn tevreden over de verlichting van het verkeer op de drukke wegen tussen de enorme fabriek in Scunthorpe en de agglomeratie Wearside-Tyneside. Het is ook een rechtvaardiging van de gedane investering in spoorwegfaciliteiten in de haven van Sunderland, waar onlangs na een onderbreking van meer dan twintig jaar de eerste commerciƫle ladingen per spoor werden afgeleverd.

Heropende spoorverbinding

Spoorgoederenvervoerder DB Cargo UK kondigde het nieuwe contract aan op de dag dat de eerste werken in Sunderland waren begonnen. “Namens onze klant British Steel zijn we nu begonnen met een nieuwe dienst voor het transporteren van staalplaten van Scunthorpe naar de haven van Sunderland”, zo stond te lezen in de verklaring van DB Cargo.

De fabriek in Scunthorpe is altijd een goede klant geweest van het goederenvervoer per spoor.

De haven van Sunderland heeft echter een minder consistente relatie met het transport per spoor. Pas vorig jaar heropende de haven haar spoorverbinding. Het is waarschijnlijk geen toeval dat de eerste trein een lading staal het land in bracht. Die lading, onderdeel van een contract voor de Italiaanse fabrikant Marcegaglia, werd ook door DB Cargo vervoerd.

Sunderland als recyclingtechnologiecentrum

De 130 mijl (210 km) werd afgelegd met een lading van stalen platen geladen op 20 BBA-wagons bestemd voor de export. Volgens DB Cargo woog de trein 1087 ton. Een werkpaard klasse 66 diesel werd gefilmd terwijl hij de trein de haven binnenleidde.

Afgewerkt staal voor de export is een vorm van bonustransport voor Sunderland. Deze haven positioneert zich als een recyclingtechnologiecentrum, waardoor grondstoffen in de toekomst een belangrijke vorm van transport kunnen worden. De haven kondigde onlangs plannen aan voor een nieuwe fabriek voor bandenrecyclage, een investering van 100 miljoen pond (120 miljoen euro). Deze investering kan in de toekomst heel wat extra verkeer genereren.

Auteur: Jos Sterk