FR NL

Brussel keurt extra steun goed voor oorlogsgerelateerde verliezen in Duitsland

De Europese Commissie keurde een extra staatssteunregeling van 11 miljard euro voor Duitsland goed. De overkoepelende regeling, zoals de Commissie ze noemt, is een aanvulling op de 20 miljard euro die eind april aan Duitsland is toegewezen. De extra financiering zal worden gebruikt om bedrijven te compenseren die financiële verliezen lijden als gevolg van de oorlog in Oekraïne en de bijbehorende sancties.

Zoals eerder vermeld, kunnen ook spoorwegmaatschappijen profiteren van het ondersteuningspakket, aangezien het beschikbaar is voor bedrijven in verschillende sectoren. De steun zal de vorm aannemen van garanties op leningen en gesubsidieerde leningen, beheerd door federale, regionale en lokale overheden.

Kansen weggelegd voor het spoor

Spoorvervoerders meldden een daling van 80 procent van de Euraziatische volumes na de oorlog in Oekraïne. Minder volumes betekenen lagere inkomsten, en staatssteunregelingen zijn dus van cruciaal belang om de financiële tekorten van de sector te compenseren.

Kristian Schmidt, directeur voor vervoer over land bij de Commissie, had het nieuws over de EU-steun aangekondigd tijdens de RailFreight Summit Special Edition in Brussel. “Met betrekking tot de impact van de sancties heeft de Europese Commissie verschillende besluiten uitgevaardigd die staatssteun toestaan ​​en lidstaten toestaan ​​om de bedrijven en ondernemingen die lijden onder de sancties te compenseren. De staatssteun is niet specifiek voor spoor of vervoer, maar beide sectoren komen alleszins in aanmerking.  Dus ja, er is een manier om bedrijven te steunen die het negatief effect van de sancties hebben ervaren”, zei hij begin april.

De meest recente steunregeling in Duitsland, die een aanvulling vormt op de regeling die op 19 april door Brussel is goedgekeurd, is ook van kracht in het kader van het tijdelijke crisiskader voor staatssteun.

Auteur: Jos Sterk