FR NL

Federaal Planbureau verwacht forse toename van de vraag naar goederenverkeer tot 2040

Goederenvervoer@2040 is een rapport over de transportvraag op de Belgische markt tot 2040. Enkele opmerkelijke conclusie van dit rapport willen we de lezers niet onthouden.

Vraag naar goederenvervoer stijgt

Het goederenvervoer legt gemiddeld minder druk op de Belgische infrastructuur dan het personenvervoer. Lokaal kan het echter een zeer aanzienlijke impact hebben, aangezien de economische activiteiten veel meer op het nationale grondgebied zijn geconcentreerd.

De vraag naar goederenvervoer in België stijgt in de projectie, onder invloed van de bijzondere geografische ligging van het land en de kwaliteit van zijn haveninfrastructuur. Afgezien van het laden en lossen in zeehavens, blijft het wegvervoer grotendeels dominant, ondanks de meer dynamische groei van het spoorvervoer.

Globale evoluties

De vraag naar goederenvervoer op het Belgische  grondgebied zal tussen 2019 en 2040 aanzienlijk toenemen. De vervoerde tonnages zullen in deze periode met meer dan 20 % stijgen. Deze groei zet de opwaartse trend van de afgelopen decennia voort.

De vraag naar goederenvervoer is echter veel conjunctuurgevoeliger dan de vraag naar personenvervoer. De evolutie van de Belgische industriële activiteitenstructuur impliceert een verschuiving van zware producten met een lage toegevoegde waarde naar lichtere producten met een grotere toegevoegde waarde, waardoor het mogelijk wordt meer toegevoegde waarde te creëren met minder fysieke stromen.

De projectie van het Federale Planbureau laat een voortzetting van deze trend zien, waarbij de transportintensiteit van het Belgische bbp tegen 2040 met nog eens 7 % zal dalen. Maar geleidelijk aan wordt de daling van deze maatstaf van intensiteit meer gematigd.

Auteur: Jos Sterk