FR NL

Verkeer in Middle Corridor stijgt weer, nieuwe diensten komen eraan

https://www.railfreight.com/beltandroad/2022/05/02/middle-corridor-traffic-rises-again-new-services-to-come/?utm_source=newsletter&utm_medium=email&utm_campaign=Newsletter%20week%202022-18

Het containervervoer op de Middle Corridor is in het eerste kwartaal van 2022 met 28 procent toegenomen, vergeleken met dezelfde periode vorig jaar. De vaststelling werd gedaan door Ady Container, een dochteronderneming van Azerbaijan Railways en een actieve speler op de Middle Corridor.

De route verbindt China en Europa via Kazachstan, de Kaspische Zee, Azerbeidzjan en Georgië. Deze route is op korte termijn een populair alternatief geworden voor de hoofdroute via Rusland en Wit-Rusland. Waar in het eerste kwartaal van 2021 minder dan 1.600 containers door deze corridor reden, werden in het eerste kwartaal van 2022 1.950 containers op de zee-spoorroute geregistreerd, zo blijkt uit de cijfers.

Verschuiving naar de Middle Corridor

Hoewel er duidelijk sprake is van groei, speelt de Middle Corridor nog steeds een ondergeschikte rol in het goederenvervoer per spoor tussen Europa en Azië. Voordat de oorlog in Oekraïne begon, bedroeg het aandeel van de corridor tussen de 3 en 5 procent, terwijl de hoofdroute Kazachstan-Rusland-Wit-Rusland het grootste deel van het verkeer voor zijn rekening nam. Een deel van dit verkeer verschuift nu naar de Middle Corridor.

Met deze verschuiving duikt ook een nieuwe uitdaging op. De corridor heeft tot nu toe geen grotere volumes kunnen opvangen. De capaciteit van de corridor moet dus worden vergroot. Een eerste stap werd gezet met de lancering van aanvullende feederdiensten boven de Kaspische Zee. Het aantal van deze diensten werd verhoogd van twee naar drie en zou in september opnieuw weer worden verhoogd naar zes.

Meer upgrades nodig

Maar de infrastructuur vereist upgrades op meer punten. Een populaire route is van Georgië via de Zwarte Zee naar de Roemeense havenstad Constanta. Hoewel er schepen beschikbaar zijn voor dit zeetraject, is de spoorinfrastructuur in Roemenië relatief verouderd.

Een beter ontwikkelde spoorcorridor is de Baku-Tblisi-Kars-spoorlijn, die loopt van Azerbeidzjan naar Turkije. Deze route vergemakkelijkt al enkele jaren met succes het Euraziatische verkeer, maar is vooral interessant voor het verkeer naar bestemmingen in de zuidelijke helft van Europa.

Ady Container start twee nieuwe diensten naar de haven van Constanta. De ene dienst steekt de Kaspische Zee over vanuit de Kazachse haven Aktau, de andere vanuit de Turkmeense haven Turkmenbashi. Van de haven van Poti naar Constanta is het een reis van twee dagen, zo constateert de spoorwegonderneming.

Auteur: Jos Sterk