FR NL

Houttransport per trein haalt 800 ton van de wegen in Midden-Wales

Het was al een tijdje geleden dat de universiteitsstad Aberystwyth aan de kust in Midden-Wales een regelmatige vrachtdienst had gezien. Maar daar komt misschien verandering in. Een houttransport per trein vertrok per verrassing vanuit een geïmproviseerde faciliteit naast de bescheiden passagiersterminal van de stad.

Voor het eerst sinds 2005 vertrok dus een houttrein uit Aberystwyth, dit in het kader van een haalbaarheidsstudie. Als de proef slaagt, zou het goederenvervoer per spoor op de Cambrian Line in Wales kunnen worden hersteld. De lading ronde (onafgewerkte) houtblokken werd naar buiten gereden door een paar Network Rail locomotieven. De inzet van deze locomotieven werd noodzakelijk geacht om de route langs de rand van het Snowdonia gebergte via Shrewsbury naar een houtverwerkingsfabriek in Noord-Wales, tot een goed einde te brengen.

Een lange geschiedenis van industriële productie

Er is recent veel lokale kritiek gekomen op het houtverkeer op de landelijke wegen van Mid-Wales. De bosbouwautoriteiten hebben daarom nog een eens poging gewaagd om opnieuw houtvrachten op de rails te brengen. De gekozen laadterminal is Aberystwyth, aan de kust van Midden-Wales, die gunstig is gelegen ten opzichte van Snowdonia in het noorden, Rheidol Valley in het oosten en verschillende locaties in het zuiden.

Ondanks zijn reputatie als badplaats, heeft Aberystwyth een geschiedenis van industriële productie. De spoorlijn in de stad heeft eerder de kolen-, hout- en landbouwindustrie gediend. De erfenis van die activiteit heeft een spoor achtergelaten van de infrastructuur voor goederenvervoer per spoor, wat deze test heeft vergemakkelijkt.

Nog een proefperiode gepland

De proefvaart werd gefaciliteerd met het gebruik van een paar Network Rail locomotieven. Om het hoofd te bieden aan de steile hellingen en de lading van 800 ton werden twee diesels van klasse 37 ingezet op de rit naar Shrewsbury en verder naar Chirk in Noord-Wales, waar Kronospan een uitgebreide houtverwerkingsfabriek exploiteert.

De klasse 37’s – niet bepaald de meest moderne tractie op het Britse netwerk – lokten verschillende reacties op de sociale media uit terwijl ze hun taak volbrachten.

Op weg naar Aberystwyth

Houttransport via trein staan ​​op het punt om overal in het VK opnieuw op te duiken. De stipte aankomst van de proeftrein, zonder ook maar een spoor van incidenten onderweg, werd zonder meer als een succes beschouwd. De regering in Cardiff voert een beleid van koolstofreductie in de hele industrie in Wales. De proefrit is een vervolg op andere testen en activiteiten met hout voor het vrachtvervoer per spoor in Zuid- en Noord-Wales.

Aberystwyth is een centrum van de Welsh sprekende gemeenschap. Het lijkt niet meer dan logisch om zware vrachtwagens indien mogelijk te vervangen door één enkele zware trein.

Auteur: Jos Sterk