FR NL

Chengdu-Chongqing shuttle eerste trein om economisch belangrijke regio’s met elkaar te verbinden

Chengdu-Chongqing shuttle first train to connect economic region | RailFreight.com

Er rijdt nu dagelijks een nieuwe shuttle tussen de Chinese hubs Chengdu en Chongqing. Het is de eerste goederentrein die de economische cirkel van Chengdu-Chongqing bedient, een zakenregio en hotspot voor treinen tussen China en Europa.

De economische regio Chengdu-Chongqing wisselt intensief goederenstromen uit, maar dat gebeurde tot nu toe vooral over de weg. Hoewel het spoor een belangrijke rol speelt in de verbinding met Europa en Centraal-Azië, moet het spoor in eigen land nog groeien.

Overstappen op het spoor

Wel is er een toenemende tendens om over te stappen op het spoor, ook voor het binnenvaartvervoer, en de nieuwe shuttle tussen Chengdu en Chongqing vormt alleszins een verdere indicatie in die richting. De eerste trein verliet donderdagochtend 19 mei het Jiangjin-district in Chongqing, op weg naar de stad Chengdu, de hoofdstad van de naburige provincie Sichuan.

Volgens lokale mediabronnen kan de trein zelfs twee keer per dag rijden. Voor de eerste reis vervoerde het goederen ter waarde van meer dan 3 miljoen yuan (ongeveer 443.400 Amerikaanse dollars).

Een economisch erg belangrijke regio

In 2021 liep het vrachtvervoer tussen Chengdu en Chongqing op tot 379 miljoen ton. De twee steden vormen samen een belangrijke economische regio, ook voor de Nieuwe Zijderoute.

Als economische regio komt Chengdu-Chongqing na de regio Peking-Tianjin-Hebei, de Yangtze River Delta en de Guangdong-Hong Kong-Macao Greater Bay Area.

Auteur: Jos Sterk