FR NL

MBOX Terminal Niš ontvangt eerste trein uit Rijeka

MBOX Terminal Niš receives first train from Rijeka | RailFreight.com

De langverwachte inhuldiging van de MBOX intermodale terminal in Niš, Servië, vond plaats op donderdag 19 mei, met de aankomst van de eerste trein uit de haven van Rijeka. Dit is de eerste lijndienst voor de terminal die door Adria Rail wordt geëxploiteerd.

De dienst gaat voorlopig gewoon door met een wekelijkse retourrit. Adria Rail voegde Niš toe aan zijn Servische netwerk omdat het al met treinen van en naar Belgrado reed. Containers die in MBOX Terminal Niś aankomen, worden ook doorgestuurd naar regionale bestemmingen zoals Kosovo, Bulgarije en Noord-Macedonië.

“Het is een superdrukke periode voor de terminal met de eerste trein die aankomt en met nog veel meer treinen in het verschiet”, zegt Dejan Nikolic, de CEO van de terminal.

Poorten en hubs

De dienst tussen Niš en de haven van Rijeka is de eerste van vele geplande diensten, benadrukt Nikolic. De kortetermijnplanning van de terminal omvat inderdaad de lancering van nog meer diensten van en naar de Griekse haven van Thessaloniki. “We verwachten bijvoorbeeld onze speciale bloktreindienst van en naar Thessaloniki te lanceren”, benadrukte Nikolic. Thessaloniki ligt op 400 kilometer afstand van Niš, waardoor de haven een ideale bestemming is voor snelle en hoogfrequente verbindingen.

De locatie van de terminal

Spoorverbindingen met Turkse havens in het Europese deel van het land zijn op termijn niet uitgesloten. Een van de topprioriteiten is momenteel echter het opzetten van intermodale treinen tussen Turkije en West-Europa, waarbij Niś wordt gebruikt als kruispunt op de Balkan. “Verbinding maken met landen als Oostenrijk, Frankrijk, Duitsland en Nederland is cruciaal. In die zin is een intermodale verbinding met Boedapest de eerste stap naar toegang in deze landen. Omdat Boedapest een hub is, zullen verbindingen met andere bestemmingen in Europa moeiteloos tot stand komen”, aldus Nikolic.

MBOX Terminal Niš

De intermodale terminal van Niš beslaat een oppervlakte van zeven hectare en biedt plaats aan 2.700 containers tegelijk. De capaciteit zal jaarlijks 50.000 TEU bereiken, terwijl het ook warehousingdiensten zal aanbieden. Gelegen in het hart van de Servische industriële productie, kan de terminal veel regionale lading aantrekken voor export. Bovendien zal het feit dat de terminal zeer dicht bij het centrale rangeerstation van Zuid-Servië ligt, gecombineerd met zijn spoorcapaciteit van drie spoorvrachtwagens, het mogelijk maken om zes tot zeven treinen per dag te verwerken.

De eerste bouwfase van de terminal was eind augustus 2021 klaar. De eerste treinen zouden begin november aankomen, maar door enkele vergunningsproblemen werd de opening uitgesteld tot maart 2022. De inhuldiging werd vervolgens echter verplaatst naar mei vanwege aan de oorlog in Oekraïne. De terminal zal eind 2023 de laatste bouwfase voltooien en de werkzaamheden zullen zich concentreren op de bouw van een opslagfaciliteit van 18.000 vierkante meter.

Auteur: Jos Sterk