FR NL

Transport for London (TfL) opende gisteren de Elizabeth-lijn (Crossrail)

https://railway-news.com/breaking-tfl-announces-elizabeth-line-opening-date/?utm_source=newsletter&utm_medium=email&utm_campaign=RN-week18-2022&utm_term=News

TfL kondigde aan dat de Elizabeth-lijn gisteren op 24 mei is opengegaan met treinen die elke vijf minuten rijden tussen Paddington en Abbey Wood, van maandag tot zaterdag van 06:30 tot 23:00 uur.

De lijn zal de vervoersverbindingen verbeteren, de reistijden verkorten, capaciteit toevoegen en een bijdrage leveren aan toegankelijk reizen.

De lijn zal in eerste instantie opereren als drie afzonderlijke spoorwegen, waarbij vanaf de herfst van dit jaar diensten vanuit Reading, Heathrow en Shenfield aansluiten op de centrale tunnels.

In de komende weken zal de bewegwijzering van de Elizabeth-lijn in orde worden gebracht om klaar te zijn voor commerciële service. De bijgewerkte metro- en spoorkaart zal ook worden gelanceerd, waarop de nieuwe stations in het centrale gedeelte zijn weergegeven die zijn verbonden met de rest van het TfL-netwerk.

12 treinen per uur

Op de Elizabeth-lijn zullen van maandag tot en met zaterdag 12 treinen per uur rijden en ook op zondagen wordt de dienst verzekerd. Er zijn een aantal tests en software-updates plaatsvinden gepland alvorens in het najaar de intensievere dienstverlening begint.

De diensten tussen Liverpool Street en Shenfield, en Paddington en Heathrow / Reading blijven op zondag rijden, behalve wanneer er geplande weekendafsluitingen zijn.

De diensten tussen Reading en Heathrow naar Paddington en van Shenfield naar Liverpool Street worden momenteel verzekerd onder de naam TfL Rail. Deze worden omgedoopt tot de Elizabeth-lijn. Passagiers die tussen Reading of Heathrow naar Londen reizen, moeten overstappen in Paddington voor diensten op het centrale gedeelte. Passagiers van Shenfield naar Londen moeten overstappen op Liverpool Street. Diensten vanuit Reading, Heathrow en Shenfield zullen in de herfst aansluiten op de centrale tunnels. Op dit moment zullen de frequenties ook toenemen tot 22 treinen per uur tijdens de piekuren tussen Paddington en Whitechapel.

Een serieuze tijdsbesparing

Passagiers kunnen voor de opening hun reis plannen op de Elizabeth-lijn op de TfL Go-app en Reisplanner.

Een tijdbesparend voorbeeld van de nieuwe lijn is waarschijnlijk veelzeggend: het duurt momenteel meer dan 30 minuten met de metro om tussen Paddington en Canary Wharf te reizen. Deze trip duurt slechts 17 minuten met de Elizabeth-lijn.

De passagiers kunnen gebruik maken van een ’turn up and go’-service, wat betekent dat vooraf reserveren niet nodig is.

Auteur: Jos Sterk