FR NL

Trein Istanbul-Teheran-Islamabad zit nog altijd vast door financieel geschil

https://www.railfreight.com/corridors/2022/05/06/istanbul-tehran-islamabad-train-stuck-again-due-to-financial-dispute/?utm_source=newsletter&utm_medium=email&utm_campaign=Newsletter%20week%202022-18

De vierde ITI-trein naar Istanbul zit al meer dan een maand vast aan de Iraanse grens. Hij vertrok op 28 maart uit Pakistan en bereikte op 29 maart Taftan aan de grens met Iran. Sindsdien is de trein niet verder geraakt vanwege een financieel geschil tussen de Turkse en Pakistaanse expediteurs die bij de service betrokken zijn.

De twee partijen hebben ruzie over de winstmarges. Concreet beweert de Turkse expediteur dat de Pakistaanse branchegenoten hem ongeveer 34.000 euro verschuldigd zijn. De Pakistaanse expediteurs zijn anderzijds van mening dat hun Turkse collega’s gewoon proberen een groter deel van de winst naar hun kant te trekken.

Verladers wanhopig op zoek naar oplossingen

Ondertussen zijn verladers wanhopig op zoek naar een oplossing, aangezien velen van hen hun producten eind februari hebben verzonden en deze nog steeds vastzitten in Iran. Hun klachten bereikten zelfs de oren van het secretariaat van de Economische Samenwerkingsorganisatie (ECO) in Teheran.

Aansprakelijkheid is de achilleshiel van de service

Het gebrek aan aansprakelijkheid van de partners die betrokken zijn bij de ITI-trein lijkt het belangrijkste probleem te zijn dat de ontwikkeling van de dienst belemmert. Vorig jaar werd de start van de dienst al meerdere keren uitgesteld. Verladers die op de dienst vertrouwen, beschuldigden de Pakistaanse expediteurs van gebrek aan transparantie, communicatieproblemen en gebrek aan geloofwaardigheid, omdat ze de lancering van de trein zonder duidelijke reden vertraagden.

De Pakistaanse expediteurs stellen anderzijds dat het centrale punt van het probleem de Amerikaanse sancties tegen Iran zijn en het gebrek aan verzekeringsdekking voor derden. Toch was dit vanaf het begin een bekend probleem dat door een tijdige goede communicatie voorkomen had kunnen worden.

Scepticisme vanaf het begin

Eind december 2021 vertrok de eerste ITI-trein, waarbij sceptici zich toen al afvroegen of dit een eenmalige dienst was dan wel een stabiele en frequente dienst. Tijdens de verwelkoming van de trein in Istanbul haastte de Turkse minister van Transport zich om de geïnteresseerde partijen gerust te stellen dat de dienst zou blijven draaien, stabiel zou worden en zich zelfs naar Europa zou uitbreiden.

Een paar maanden later is dit allesbehalve het geval. Integendeel, de dienst kampt met min of meer dezelfde problemen als in 2021, waardoor hij niet levensvatbaar en onaantrekkelijk is voor de klanten. De voorzitter van de Pakistaanse Vrachtvereniging, Aasim Siddiqui verklaarde enkele maanden geleden dat de ITI-trein niet levensvatbaar was en dat ook nooit zou worden, voornamelijk vanwege de Amerikaanse sancties.

Maar die sancties lijken hier niet de hoofdzaak te zijn. Het is vooral het gebrek aan autoriteit en het onvoldoende toezicht op de transparantieprocedures die de ITI-trein problematisch maken en zijn klanten in de wacht houden, terwijl ook de lading in gevaar komt.

Auteur: Jos Sterk