FR NL

Havens van Hamburg en Klaipeda werken samen met als hoofddoel spoorverbindingen

https://www.railfreight.com/railfreight/2022/05/05/ports-of-hamburg-and-klaipeda-partner-up-rail-links-main-objective/?utm_source=newsletter&utm_medium=email&utm_campaign=Newsletter%20week%202022-18

De havens van Hamburg in Duitsland en Klaipeda in Litouwen hebben een MoC (Memorandum of Cooperation) ondertekend om de samenwerking te versterken bij het ontwikkelen en uitvoeren van gezamenlijke projecten en het ontwikkelen van nieuwe logistieke routes voor maritiem en spoorvervoer tussen Duitsland en Litouwen.

“De zee- en spoorverbindingen tussen Litouwen en Duitsland zijn een belangrijk onderdeel van de internationale logistieke ketens en ze zijn in de huidige geopolitieke context nog belangrijker geworden. Er is een groot potentieel om de vervoersverbindingen tussen de twee regio’s te ontwikkelen, de economische betrekkingen tussen de landen te versterken en grotere vrachtstromen aan te trekken”,  verklaarde Marius Skuodis, minister van Transport en Communicatie van Litouwen.

Het memorandum van samenwerking tussen beide partijen geldt voor vijf jaar. Het werd ondertekend tijdens het geplande bezoek van Marius Skuodis aan Duitsland. Hij werd ook vergezeld door een delegatie bestaande uit de hoofden van de haven van Klaipeda, de Litouwse Spoorwegen en vervoerdersverenigingen. De aanwezigheid van de Litouwse Spoorwegen geeft aan dat het spoor bovenaan de samenwerkingsagenda tussen havens en landen staat.

Focus richt zich op Duitsland

LTG heeft al een belangrijke intermodale spoorlijn gelanceerd die Kaunas verbindt met Duisburg in Duitsland. Dit lijkt echter slechts het begin te zijn van een bredere samenwerking die nu ook de haven van Hamburg omvat. Voor Litouwen fungeert Duitsland als het belangrijkste land om zijn goederenstromen te diversifiëren, zowel over zee als per spoor, gezien de situatie in Oost-Europa en de oorlog in Oekraïne.

“Duitsland is een bijzonder belangrijke partner van Litouwen, een partner waarmee we de connectiviteit in alle vervoerswijzen willen verbeteren. We spannen ons in om de goederenstromen verder te diversifiëren. We breiden onze relaties met de grote Duitse zeehavens uit en zoeken naar oplossingen om het spoorvervoer in westelijke richting te vergroten”, aldus Skuodis.

Tal van mogelijkheden

Tijdens de MoC-ondertekeningsbijeenkomst besprak Skuodis ook de spoormogelijkheden tussen Duitsland en Litouwen met verschillende Duitse partners. Hij onderstreepte dat de haven van Hamburg en Duitsland in het algemeen de toenemende mogelijkheden om vracht via het spoor naar de Baltische regio te vervoeren kunnen benutten.

Duitsland kan profiteren van de nieuwe perspectieven die worden geopend door Rail Baltica en door de Europese spoorlijn die in aanbouw is in de Baltische staten en die nu al wordt gebruikt voor goederenstromen per spoor van Europa naar Kaunas Intermodal Terminal”.

Hij suggereerde ook dat de route Kaunas-Duisburg, die het mogelijk maakt om opleggers en containers per spoor naar andere terminals in Duitsland, Italië, Polen, België, Nederland en Zweden te vervoeren, de blauwdruk zou kunnen zijn van een soortgelijke verbinding tussen Kaunas en Hamburg.

Auteur: Jos Sterk