FR NL

CMA CGM versnelt wereldwijde integratie van goederenvervoer per spoor

Het Franse containertransportbedrijf en rederij CMA CGM integreert zijn spoorvracht- en zeevrachtdiensten en biedt sinds vorige maand nieuwe verbindingen aan in Brazilië en Zimbabwe. In Brazilië verbindt het bedrijf de haven van Santos met Rio de Janeiro en Minas Gerais. In Zimbabwe biedt het bedrijf een spoorverbinding aan tussen Harare, de hoofdstad van het land, en Maputo.

Tegen de achtergrond van de verstoringen die de toeleveringsketens over de hele wereld treffen, zijn veel grote expediteurs nu op zoek naar oplossingen om hun bedrijfsmodellen aan te passen, de multimodale capaciteit te vergroten en het goederenvervoer per spoor te integreren. CMA CGM is een van die bedrijven.

Wereldwijd intermodaal

“Om tegemoet te komen aan de behoeften van onze klanten, biedt CMA CGM drie wekelijkse diensten aan, SEAS, SEAS 2 en SAFRAN, die Azië en Europa verbinden van/naar Rio de Janeiro en Minas Gerais in respectievelijk 4 dagen en 7 dagen.

De nieuwe spoorverbindingen bieden dagelijkse vertrekken aan, waarbij CMA CGM de nadruk legt op de korte en betrouwbare transittijd voor goederen. Het bedrijf schat de totale transittijd naar Rio de Janeiro vanuit Shanghai op 37 dagen, 40 vanuit Qingdao, 19 vanuit Antwerpen en 21 vanuit Hamburg. De transit vanuit Mina Gerais naar Shanghai bedraagt 38 dagen, 41 naar Qingdao, 30 naar Antwerpen, 28 naar Hamburg .

In combinatie met de aankondiging van zijn nieuwe Braziliaanse gecombineerde spoor-zeediensten, lanceerde het bedrijf ook een nieuwe dienst vanuit Harare, de hoofdstad van Zimbabwe. Als aanvulling op de bestaande diensten via Beira en Durban, zal deze nieuwe verbinding werken met een speciale bloktrein-shuttle, met een wekelijkse capaciteit van 108 TEU. De dienst rijdt tussen Harare en Maputo en biedt een intermodale transittijd van vijf dagen voor Harare Ramp en zes dagen voor Harare Door.

“De gecombineerde winst op de maritiem-spoor transittijd is 15 dagen vanuit Azië in verband met Mozex-service”, merkte een woordvoerder van het bedrijf op. “Harare wordt bereikt vanuit Shanghai in 31 dagen, Yantian in 30 dagen, Qingdao in 35 dagen, Busan in 36 dagen. Een exportlading van Harare Ramp op weg naar Shanghai doet er 48 dagen over, naar Yantian is dat 42 dagen.”

#SwitchToRail-initiatief

De nieuwe diensten zijn gelanceerd als onderdeel van het #SwitchToRail-initiatief van CMA CGM, waarbij de nadruk wordt gelegd op het versterken van de integratie van spoorverbindingen. In april kondigde CMA CGM de overname aan van de Franse logistieke dienstverlener Gefco, waarbij de gezamenlijke eigenaren Russian Railways en de Frans-Italiaanse autofabrikant Stellantis werden uitgekocht.

“De overname van GEFCO betekent een volgende stap in onze ontwikkelingsstrategie en versterkt onze positie als wereldspeler in transport en logistiek”, aldus Rodolphe Saadé, CEO van de CMA CGM Group. “We creëren een Franse marktleider om onze klanten wereldwijd te bedienen.”

Voortbouwend op deze wereldwijde ambities heeft de rederij onlangs ook de plannen aangekondigd om haar digitale forwarding-systeem uit te breiden naar binnenlandse containerdepots in India, om te helpen bij het digitaliseren van de expeditieprocessen en om de overgang van meer vracht naar het spoor aan te moedigen.

“Deze oplossing betekent een verdere stap in het vergroten en vergemakkelijken van de manier van van zakendoen voor onze klanten en in het helpen verminderen van het papierwerk in onze bedrijfsprocessen”, legt een woordvoerder van CMA CGM India uit. “Om een ​​minimale impact op de dagelijkse activiteiten te garanderen, zullen we zorgen voor een parallel regime in de eerste twee weken van implementatie en daarna geleidelijk overgaan naar volledige acceptatie van de digitale doorstuurnota.”

De digitale doorstuurnota zal beschikbaar zijn via het Odex-platform en beschikbaar zijn voor alle geregistreerde OdeX-gebruikers, waarbij de oplossing gefaseerd wordt geïmplementeerd in alle Noord-Indiase ICD’s, te beginnen met ICD Tughlakhabad (TKD) en ICD Dadri.

Auteur: Jos Sterk