FR NL

EU kan blokkade van het spoor uit Kaliningrad ongedaan maken uit vrees voor escalatie van het conflict met Rusland

Shutterstock

De Europese Unie zou naar verluidt de sancties op spoortransport naar Kaliningrad heroverwegen. Het besluit om de doorvoer van sommige producten over Litouws grondgebied te verbieden werd gevolgd door de dreiging van Moskou om wraak te nemen.

De vrees voor die wraak kan van de kant van de EU en Litouwen eindigen in een compromis dat de toeleveringsketen van en naar Kaliningrad onaangetast zou laten.

In strijd met strijd met internationale overeenkomsten

De EU en Litouwen zijn een paar dagen geleden opnieuw begonnen met een overlegronde over de correcte uitvoering van sancties tegen Kaliningrad. Het vierde sanctiepakket van de EU wordt nader bekeken na de opmerking van Moskou dat het besluit van Litouwen in strijd is met internationale overeenkomsten. “De regering moet ervoor zorgen dat de sancties de Litouwse belangen of de internationale overeenkomsten niet schenden”, zei de Litouwse president Gitanas Nauseda op de sociale media over de huidige situatie.

De Litouwse premier Ingrida Simonyte zei ook in de Litouwse media dat haar land reacties van de kant van Rusland kon verwachten na het gedeeltelijk stopzetten van de treindoorvoer naar Kaliningrad. “We kunnen bovendien ook concrete acties verwachten”, zei ze tegen journalisten, waarmee ze de toenemende angst voor een mogelijk militair conflict in de Baltische staat impliceerde.

Compromis of stand-off

Dit is de context waarin de EU de sancties tegen Kaliningrad zou kunnen heroverwegen, dit volgens Reuters , “De Europese functionarissen streven naar een compromisovereenkomst met de Baltische staat om het conflict met Moskou te doen afkoelen.”

In de praktijk betekent dit dat de EU zal aandringen op het opheffen van de sancties tegen de Russische exclave om de zaken te kalmeren en een confrontatie met Rusland te vermijden, confrontatie die vele en mogelijk onaangename gevolgen zou kunnen hebben.

De EU streeft ernaar om alle beperkingen op Kaliningrad op te heffen en het treinverkeer door te laten, zoals voorheen het geval was, zei Reuters. Litouwen is echter niet erg blij met deze ontwikkeling, aangezien, zoals een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken van het land het benadrukte, de sancties moeten worden gehandhaafd om de geloofwaardigheid en effectiviteit van het EU-sanctiebeleid niet te ondermijnen.

Desalniettemin kan Brussel uiterlijk op 10 juli een definitieve beslissing over de situatie verwachten, waarbij Reuters verwijst naar vertrouwelijke bronnen. Opgemerkt moet worden dat Litouwen op 17 juni de doorvoer van staal en ferrometalen naar Kaliningrad heeft beperkt, terwijl informatie van de Litouwse douane aangeeft dat als de situatie niet verandert, een verder verbod op de doorvoer van cement, alcohol en andere producten op 10 juli in werking treedt, op steenkool en andere vaste fossiele brandstoffen op 10 augustus en op Russische olie op 5 december.

Auteur: Jos Sterk