FR NL

Investering van 123 miljoen euro verbindt de Spaanse haven van Castellon met het TEN-T-netwerk

Dreamstime.com

De Spaanse infrastructuurbeheerder Adif heeft een aanbesteding uitgeschreven voor de aanleg van de zuidelijke spoortoegang tot de haven van Castellon. De aanleg van de lijn zal de haven verbinden met de mediterrane TEN-T-corridor en de spoorverbindingen tussen de havens van Barcelona en Valencia vergemakkelijken.

De haven van Castellon is een middelgrote haven tussen Barcelona en Valencia. Met de havens van Barcelona en Valencia als koplopers in de regio staat Castellon op de negende plaats in de lijst van 46 Spaanse havens en op de tweede plaats in de lijst wat betreft het bulkverkeer. Dankzij de nieuwe spoorverbinding met de Middellandse Zee Corridor kan het belang van de haven fors toenemen.

Zuidelijke toegang tot de spoorweg

“We blijven vooruitgang boeken bij het verbeteren van de spoor-havenverbindingen om de samenwerking tussen de verschillende vervoerswijzen te bevorderen en het goederenvervoer per spoor te stimuleren”, benadrukte Adif.

In Castellon wil Adif een nieuwe zuidelijke spoortoegang bouwen die veel circulaties zal vergemakkelijken en het goederenvervoer per spoor aan concurrentiekracht en efficiëntie zal laten winnen.

Kostprijs 123 miljoen euro

De IM heeft een aanbesteding uitgeschreven voor het project dat ongeveer 123 miljoen euro gaat kosten en waarvan de uitvoeringsperiode op 30 maanden wordt geschat. Het project draait om het afwerken van een voor vracht bestemde lijn die in totaal 8,3 kilometer lang is.

De aanbesteding betreft de aanleg van een 4,69 kilometer lang traject dat deel uitmaakt van de havenfaciliteiten. De rest van de lijn behoort tot de reeds bestaande mediterrane corridor. De lijn zal een enkel spoor hebben, maar aangezien het alleen over vrachtvervoer gaat, zou dit geen capaciteitsproblemen moeten veroorzaken.

Ook het goederenvervoer per spoor tussen de grote havens wordt vergemakkelijkt

De nieuwe lijn brengt niet alleen de haven van Castellon dichter bij het Europese spoorwegnet, maar zal ook het goederenvervoer per spoor tussen de grote havens van Barcelona en Valencia vergemakkelijken.

“Met de uitvoering van de werken zullen we de spoorverbinding van de lijn Valencia-Barcelona realiseren tussen de stations van Almassora en Castellón, waardoor het verkeer kan toenemen en een concurrerender en duurzamer vervoersalternatief kan worden geboden dan het huidige, ’ concludeerde Adif.

Auteur: Jos Sterk