FR NL

Stakingen, stormen en bouwwerken: het spoor vindt maar moeizaam zijn weg naar de Duitse havens

The Netherlands

De spoorterminals in de havens van Hamburg en Bremerhaven hebben hun volledige capaciteit bereikt, wat leidt tot onvoorziene treinvertragingen die tot 48 uur kunnen oplopen inclusief annuleringen.

De uit de hand gelopen situatie is het gevolg van een combinatie van havenstakingen, stormgerelateerde infrastructuurproblemen en geplande bouwwerkzaamheden. “Veel van onze spooractiva zijn geblokkeerd”, zegt METRANS.

Problematische situatie

De huidige situatie met betrekking tot Duitse havens is problematisch en dat niet alleen vanwege de hindernissen in de wereldwijde toeleveringsketen als gevolg van de pandemie en de oorlog in Oekraïne. Zo kondigde de haven van Hamburg een maand geleden aan dat ze tot nader order geen exporttreinen zou accepteren vanwege de beperkte spoorcapaciteit, reeds vertraagde treinen en verbouwingswerkzaamheden. Als gevolg hiervan moesten spoorgoederenvervoerders tal van diensten annuleren, terwijl in combinatie met enkele feestdagen de nasleep van de sluiting wekenlang voelbaar was.

Bovendien begonnen de havenstakingen in Duitsland een paar dagen later. Begin juni riepen Duitse havenarbeidersverenigingen hun leden op tot een nationale staking die medio juni escaleerde en de hele toeleveringsketen en alle vervoerswijzen lam legden. De achterstand in dienstverlening door de stakingen werd nog vergroot door een storm op 30 juni en een verkeersstop van en naar Noord-Duitse havens door DB Netze op 2 juli om onbekende redenen. Bovendien verergerde een geplande sluiting van de Elba-vallei op 4 juli de zaken nog meer.

Activa geblokkeerd – hele netwerk beïnvloed

De situatie lijkt momenteel uit de hand te lopen. Volgens METRANS, de spooroperator die intensief gebruik maakt van de havens van Hamburg en Bremerhaven, heeft de situatie in de CTA Hamburg terminal, die zijn capaciteitslimiet heeft bereikt, ook gevolgen voor het verkeer naar andere terminals.

Dit is echter niet het enige probleem. De exploitant benadrukte dat veel van zijn spoorwegactiva zijn geblokkeerd in de havens, waardoor er een aanzienlijk gebrek aan uitrusting is, dit met name voor de treindiensten van/naar Rotterdam en Duisburg, die met een vertraging van maximaal 48 uur rijden. “Misschien worden we zelfs gedwongen om een ​​deel van de import- en exporttreinen te annuleren”, aldus het bedrijf.

In totaal informeerde METRANS dat operationele beperkingen een aanzienlijke impact hebben op het treinverkeer tussen Noord-Duitse havens en Tsjechië, Slowakije, Oostenrijk, Polen, Hongarije en last but not least, het Duitse achterland.

Auteur: Jos Sterk