FR NL

CMA CGM lanceert spoordienst Griekenland-Servië die opkomende hubs met elkaar verbindt

Flickr

CMA CGM, het bekende containertransport- en rederijbedrijf, wil vanaf 11 augustus een nieuwe intermodale dienst lanceren. Die dienst verbindt de Griekse haven van Thessaloniki met Niš in Servië.

Het lijkt erop dat de hub van de dienst in Servië de recent opgerichte MBOX Terminal zal zijn. “De treindienst van Thessaloniki – MBOX Terminals wordt binnenkort opgestort. We houden iedereen op de hoogte”, aldus Dejan Nikolic, CEO van de terminal, op LinkedIn.

Transittijd van twee en een halve dag

De nieuwe intermodale oplossing zal het dynamische industriële en commerciële district Niš in het zuidoostelijke deel van Servië bedienen, aldus CMA CGM. Het Franse bedrijf verbindt de twee bestemmingen met een wekelijkse bloktreinshuttle die 50 TEU per rit vervoert, met een transittijd van twee en een halve dag.

Bovendien heeft Niš zich nog meer opengesteld voor de transportwereld nadat de verbinding werd gemaakt met de haven van Thessaloniki, aangezien het volgens CMA CGM zo toegang zal hebben tot acht maritieme diensten. De Servische stad heeft al toegang tot de zee, met een eerste treindienst die arriveert vanuit de Kroatische haven van Rijeka. Deze wordt bediend door COSCO.

Een nieuwe toegangspoort

Het verbinden van de MBOX-terminal in Niš met oceaanlijnen en in het bijzonder de haven van Thessaloniki en mogelijk ook die van Piraeus in Griekenland was een van de eerste plannen van Nikolic, zelfs voordat de bouw van de terminal voltooid was. In een interview zei Nikolic dat de MBOX-terminal een nieuwe toegangspoort wil bieden voor transport overzee.

“Naast havens (Rijeka en Bar) en zeevervoerders met een lange traditie in Servië, verwachten we ook aansluiting te vinden met de vervoerders uit Griekse en Turkse havens. Daarom proberen we deze speciale bloktreindienst van en naar Thessaloniki in Griekenland op te zetten”, benadrukte Nikolic. Thessaloniki ligt op 400 kilometer afstand van Niš, waardoor de haven een ideale bestemming is voor snelle en hoogfrequente verbindingen.

Auteur: Jos Sterk