FR NL

Nieuwe grootschalige grensovergangen met China: zijn die plannen voor Rusland haalbaar?

“Rusland zal tegen eind 2024 de reconstructie van 41 grenshavens voltooien, waaronder 22 havens in het Russische Verre Oosten, het grootste havenbouwplan ooit.”

Dat heeft de Russische minister van Transport Vitaly Saveliev onlangs aangekondigd. Daarnaast verklaarde Aleksey Chekunkov, minister van Ontwikkeling van het Russische Verre Oosten en het Noordpoolgebied, vorige maand dat de Russische regering de mogelijkheid bestudeert om meer grensovergangen tussen Rusland en China in het Verre Oosten te openen.

Sterke vraag naar vracht en een tekort aan capaciteit

Achter dit grootschalig project gaat een sterke vraag naar vracht en een tekort aan capaciteit schuil. Chekunkov legde uit dat Rusland momenteel een ernstig tekort heeft aan transportcapaciteit wat betreft spoorwegen, grenshavens en havens. Het tekort zou op jaarbasis meer dan 70 miljoen ton bedragen. Onder de huidige geografische omstandigheden is het Chinees-Russische handelsvolume toegenomen en is de goederenstroom naar het zuiden en oosten verschoven. Het huidige tekort zal waarschijnlijk nog verdubbelen.

De Russische vice-premier en presidentieel gevolmachtigde van het Federaal District in het Verre Oosten, Yury Trutne, zei dat het capaciteitstekort vooral voelbaar is op de twee belangrijkste spoorwegen, de Bea-spoorweg en de Trans-Siberische spoorlijn.

Trutne verklaarde: “Naar schatting zal er in 2022 258 miljoen ton vrachtvervoer nodig zijn. Het tekort dat we niet kunnen invullen, kan oplopen tot 100 miljoen ton. Wat naar verwachting een verlies van meer dan 23 miljard euro voor de nationale economie zal veroorzaken. Daarom moet het probleem van de transportcapaciteit dringend opgelost worden.”

Groot project

Begin juni stuurde een consortium met onder andere Gazprom Bank en bouwbedrijf BTS-Most een brief aan de Russische president Vladimir Poetin met het voorstel om de Baikal-Amur-lijn (BAM) en de Trans-Siberische spoorlijn uit te breiden en te herinrichten om de verbindingen met Aziatische landen te versterken en de handel te stimuleren .

Het voorstel heeft echter nog geen inhoudelijke reactie gekregen. Havenreconstructie kan de eerste stap zijn in het verbeteren van de spoorweginfrastructuur, of het kan een nieuwe loze belofte van de Russische regering blijken te zijn. De belangen achter zo’n groot project zijn immers complex en moeilijk te construeren.

Volgens gegevens van de Algemene Administratie van de Douane bereikte het handelsvolume tussen China en Rusland van januari tot mei 2022 65,81 miljard dollar, een stijging van 28,9 procent op jaarbasis. Onder hen steeg de Chinese export naar Rusland met 7,2 procent en de invoer uit Rusland met 46,5 procent. Experts voorspellen dat het handelsvolume tussen de twee landen dit jaar de kaap van 1 biljoen yuan kan overschrijden.

Auteur: Jos Sterk