FR NL

Nieuw partnership tussen vier landen brengt Middle Corridor naar Europa

De ministers van transport van Turkije, Bulgarije, Servië en Hongarije hebben een gezamenlijke coördinatieraad en tevens een nieuwe werkgroep voor spoorvervoer opgericht. Ze willen gezamenlijk investeren in het ontwikkelen van spoorinfrastructuur, met de nadruk op goederenvervoer. Volgens de Turkse minister van Transport, Adil Karaismailoğlu, streven de partners ernaar om regionale en wereldwijde logistieke leiders te worden en de middencorridor van de Zijderoute zal daarin een belangrijke rol spelen.

“De werkgroep zal zich bezighouden met spoorweginfrastructuur en groen vervoer in overeenstemming met de doelstellingen van de EU en proberen snelle beslissingen te nemen en deze zelfs nog sneller te implementeren”, voegde Karaismailoğlu eraan toe.

Investeringen in ieders belang

“We streven ernaar plannen voor groen transport uit te voeren die niet alleen de toekomst van deze vier landen, maar ook die van de rest van de wereld zullen beïnvloeden. We willen de transportknelpunten wegnemen en een effectiever en efficiënter transportnetwerk opzetten”, aldus Karaismailoğlu, die vaststelt dat Turkije en de Balkanregio de ruggengraat zijn geworden van het Euraziatische transport.

Hij wees op de groeiende volumes op de Middle Corridor, die de laatste tijd de belangrijkste spoorroute voor het verkeer tussen Azië en Europa is geworden. Zelfs als het treinverkeer door Rusland terugkeert naar de vooroorlogse volumes, is hij ervan overtuigd dat de Middle Corridor een blijvertje is, omdat deze de beste transittijden biedt, ook in vergelijking met zeeroutes.

“We nemen de verantwoordelijkheid op om de handel te bevorderen en de efficiëntie te verhogen op de Middle Corridor”, zeiden de vier ministers van de landen die deelnemen aan de raad. Dit is de context waarin Turkije, Servië, Bulgarije en Hongarije zullen samenwerken. Net zoals de leden van Middle Corridor nauw samenwerken om deze route verder te ontwikkelen, zal het doel van de vier partners zijn om de samenwerking op Europese bodem uit te breiden.

Eerste praktische stappen zijn al gezet

Wat betreft infrastructuurprojecten en investeringen die de vier landen dichter bij de verwezenlijking van een efficiënte corridor voor transport via het spoor zullen brengen, valt meteen de hogesnelheidslijn Kapikule-Halkali op als een eerste stap in de goede richting. “Het is een investering gericht op internationale integratie”, zegt Karaismailoğlu, die verwacht dat de lijn na voltooiing zal afgestemd worden op de andere deelnemende landen.

Op het Halkalı – Kapikule-project, dat dit jaar moet worden afgerond, vonden medio juni de eerste laswerken plaats. Er zijn verschillende redenen waarom deze spoorlijn als een bijzonder project moet worden beschouwd. Ten eerste maakt het deel uit van de Nieuwe Zijderoute, waar Turkije voor zich een groeiende rol als doorvoerland ziet weggelegd.

Interesse van de kant van Europa

Het is echter niet zomaar een Turks project. Europa is evenzeer geïnteresseerd in de spoorlijn. Als zodanig zijn de EU en Turkije een investeringsplan overeengekomen. De EU financiert het traject van Kapikule bij de Bulgaarse grens tot Cerkezkoy met een subsidie ​​van 25 miljoen euro. Het traject Cerkezkoy-Halkalı dat aansluit op de stad Istanbul wordt gefinancierd door de Turkse overheid en kost 278 miljoen euro.

De spoorlijn maakt het mogelijk om treinen met een snelheid van 200 kilometer per uur te laten rijden. In tegenstelling tot de meeste hogesnelheidsprojecten, die zich beperken tot passagiersvervoer, ambieert deze spoorlijn om het goederenvervoer per spoor evenzeer te stimuleren. Het kabinet heeft de ambitie aangegeven om de modal split van het spoor te verhogen van de huidige vijf naar 22 procent in 2053. Volgens verschillende bronnen zal het goederenvervoer op de lijn toenemen van 1,53 miljoen ton naar 9,6 miljoen ton per jaar . Het passagiersvervoer moet toenemen van de huidige 600.000 naar 3,4 miljoen per jaar.

Auteur: Jos Sterk