FR NL

Wereldwijde spoorwegsector kan tegen 2025 op jaarbasis gemiddeld met ruim 10 procent groeien

Flickr

De spoorwegindustrie is een van de oudste industrieën ter wereld, en het is een van die industrieën waarvan onmiskenbaar is bewezen dat ze een essentieel onderdeel uitmaken van de wereldeconomie.

Om bedrijven en economieën te laten gedijen, moeten bedrijven hun goederen over grote afstanden kunnen vervoeren en de trein werd voor dit doel gebruikt geruime tijd voordat vrachtwagens in het spel kwamen.

Twee categorieën

Moderne binnenlandse supply chain-logistiek over land is verdeeld over twee transportcategorieën: goederenvervoer per spoor en goederenvervoer over de weg. Hierbij verwijst het binnenlands vervoer naar de methoden die worden gebruikt om goederen te verzenden binnen faciliteiten in een bepaald geografisch gebied of van havens naar verschillende locaties. Meestal worden voor deze doeleinden ofwel vrachtwagenladingen ofwel spoorwegen gebruikt, en beide hebben hun respectievelijke voor- en nadelen.

Het belang van het transport per spoor

Spoorwegen hebben verschillende voordelen ten opzichte van vrachtwagenladingen, omdat ze vaak meer containers kunnen vervoeren door dubbele stapeling, kortere en consistente doorlooptijden hebben, milieuvriendelijk zijn en meer ladingen kunnen vervoeren.

Hun belang voor de economie blijkt duidelijk uit het feit dat in de vroege geschiedenis van de Verenigde Staten. Een van de eerste ontwikkelingen die daar plaatsvonden was de verbinding van de oostelijke en westelijke kusten van het land via het spoor. Dit leidde ertoe dat bedrijven toegang kregen tot grotere markten en hun omzet en klanten konden vergroten. Wat de economie een sterke boost gaf.

CAGR van 10,14 procent

De spoorsector zal de komende jaren naar verwachting sterk groeien. Volgens een onderzoeksrapport van Technavio zal de spoorwegmarkt tussen 2020 en 2025 naar verwachting met 337 miljard dollar groeien, wat neerkomt op een samengesteld jaarlijks groeipercentage (CAGR) van 10,14 procent

Als weerspiegeling van het aanhoudende belang van spoorwegvervoer, werpt een ander rapport dat betrekking heeft op het subsegment spoorverbindingsstukken ook meer licht op wat er gaat komen voor de industrie. Volgens The Insight Partners zou de markt voor deze connectoren in 2028 1,15 miljard dollar kunnen bedragen, en groeien van 803 miljoen dollar  in 2021 met een CAGR van 5,3 procent.

Auteur: Jos Sterk