FR NL

Eerste trein vanuit Rusland naar India bereikt Mumbai

De eerste testtrein tussen Rusland en India via Iran voltooide vorige week zijn reis naar Mumbai. Dit zou het startpunt moeten zijn van de uitbouw van de International North-South Transport Corridor (INSTC). Meer treinen zijn gepland en een aantal daarvan zijn zelfs al vertrokken.  

De intermodale zending tussen Rusland en India verbindt meer concreet St. Petersburg met Mumbai. De trein vertrok vanuit St. Petersburg met twee 40-voet containers met houten laminaatplaten richting de Russische Kaspische Zee-haven van Astrachan. Van daaruit ging het naar de Iraanse haven aan de Kaspische Zee, Anzali.

Na het doorkruisen van Iran per spoor, bereikte de lading de haven van Bandar Abbas in de Perzische Golf en vertrok van daar naar de West-Indische kust om zo Mumbai te bereiken.

Vooral Iran profiteert

De intermodale trein St. Petersburg-Mumbai was de eerste in zijn soort via Iran op de multimodale route via de Kaspische Zee. Het was de eerste intermodale verzending van Rusland naar India en ze versterkt duidelijk de transport- en transitrol van Iran.

Bij het verwelkomen van de trein zei de eerste vice-president van Iran, Mohammad Mokhber, dat zijn land ernaar uitkijkt om meer van dergelijke diensten te ontwikkelen. De INTC-route kan de positie van het land op de internationale transportkaarten herdefiniëren.

In de Iraanse media benadrukte hij dat Iran al cruciale stappen heeft ondernomen om het transportproces te vergemakkelijken. “De doorvoercapaciteit van het land is toegenomen tot 20 miljoen ton en mits het treffen van de juiste maatregelen kan de kaap van 300 miljoen ton goederen per jaar worden bereikt”, zei hij.

Islamitic Republic Iran Shipping Lines (IRISL) kondigde daarnaast de toewijzing aan van 300 containers, uitsluitend bestemd voor het vervoer van goederen tussen Rusland en India. “Volgens de plannen van IRISL zijn in de eerste fase 300 containers bestemd voor het vervoer van vracht naar Rusland, en als de vraag toeneemt, zal het aantal van containers geleidelijk aan toenemen”, legt het bedrijf uit.

Transport vertoont een stijgende trend

Op de corridor Rusland-India via Iran zien we al meer treinen passeren en worden er ook meer varianten van de INTC-route gebruikt. Terwijl de trein St. Petersburg-Mumbai zijn bestemming bereikte, bereikte een andere trein vertrokken vanuit Moskou via Iran de Indiase haven Nhava Sheva.

Deze trein maakte geen gebruik van de multimodale route van de Kaspische Zee. In plaats daarvan ging het via Kazachstan en Turkmenistan om vervolgens Iran binnen te rijden via de Sarakhs-grensovergang. Deze trein vervoert 39 containers en zal per spoor tot Bandar Abbas reizen en vervolgens over zee naar Nhava Sheva.

Auteur: Jos Sterk