FR NL

Havenchaos in Europa remt goederenvervoer per spoor af

Henk Zwoferink 2013

De havens van Hamburg en Bremershaven worden nog steeds geconfronteerd met chaos na voortdurende stakingen en infrastructuurproblemen, dit met rampzalige gevolgen voor operators zoals METRANS.

Alsof dat nog niet genoeg was, kregen de Adriatische havens ook te maken met verkeersbeperkingen, die de Sloveense infrastructuurbeheerder inmiddels gelukkig heeft opgeheven.

Een ingewikkelde kwestie met een eenvoudige oplossing

Terwijl in de havens van Koper en Triëst de situatie duidelijk is verbeterd, blijft de situatie voor de Noord-Duitse havens zorgwekkend. Voor Koper en Triëst was de kwestie ingewikkeld, maar kon een eenvoudige oplossing bedacht worden. Een paar dagen geleden kondigde de Sloveense infrastructuurbeheerder een verbod aan op het laden van vracht op het grondgebied van het land vanwege overbelasting.

Als gevolg hiervan konden er geen treinen worden verzonden vanuit de Adriatische havens via het Sloveense spoorwegnet. Geconfronteerd met de mogelijkheid van meerdere geannuleerde diensten en een enorme achterstand van verzendingen achteraf, heeft de Sloveense IM de beslissing teruggedraaid en bedrijven toegestaan ​​​​om opnieuw treinen te sturen. Toch moeten operators in Duitsland rekening houden met meer annuleringen en dit vanwege problemen van geheel andere aard.

Tientallen treinen geannuleerd

Zoals eerder vermeld hebben de Duitse havens het al geruime tijd moeilijk. De belangrijkste problemen zijn ontstaan ​​door een combinatie van factoren, waaronder stakingen en storingen in de infrastructuur die treinen buiten de haveninfrastructuur doen stranden. Daarnaast zijn er nog natuurverschijnselen zoals stormen die spoorlijnen van en naar de havens afsluiten.

Hierdoor kampen de havens van Hamburg en Bremerhaven nog steeds met problemen. “Door de overvolle infrastructuur is de toegang tot de haven van Hamburg beperkt. HPA en individuele terminals moeten met de operators onderhandelen over de acceptatie van elke trein”, legt METRANS uit, dat veel hinder ondervindt van de problemen.

Het bedrijf heeft namelijk 18 treinen in de rij staan ​​om de havens van Hamburg en Bremerhaven binnen te gaan. Om dat te doen, is het echter genoodzaakt om minstens 18 extra treinen te annuleren of uit te stellen om capaciteit en apparatuur vrij te maken voor de reeds vertraagde of geannuleerde treinen.

Auteur: Jos Sterk