FR NL

Geen sancties (meer) van toepassing op treintransit door Litouwen richting Kaliningrad

Shutterstock

De Europese Commissie draaide het besluit terug om beperkingen op te leggen aan de doorvoer van goederenvervoer per spoor naar Kaliningrad via Litouwen. Brussel heeft een richtlijn gepubliceerd waarin wordt verduidelijkt dat er geen sanctieregeling van toepassing is op het spoorvervoer tussen de oblast Kaliningrad en Rusland.

De Europese Commissie: “Het is in Rusland gevestigde bedrijven verboden goederen over de weg te vervoeren binnen het grondgebied van de Unie, zelfs wanneer het doorvoer betreft. Dit verbod is echter niet van toepassing op het vervoer van goederen in doorvoer door de Unie tussen de oblast Kaliningrad en Rusland, op voorwaarde dat het vervoer van dergelijke goederen niet anderszins is verboden op grond van de verordeningen. Doorvoer van gesanctioneerde goederen over de weg is daarom niet toegestaan.”

De Commissie voegde daar specifiek met betrekking tot het spoor aan toe: “Een dergelijke regeling is niet van toepassing op het spoorvervoer op dezelfde route, onverminderd de verplichting van de lidstaten om effectieve controles uit te voeren in overeenstemming met de EU-wetgeving.”

In strijd met de internationale overeenkomsten

De Europese Unie heeft de sancties op vrachtvervoer naar Kaliningrad aangepast na de dreiging van Moskou om op verschillende manieren represailles te nemen tegen Litouwen. Ondanks het feit dat medio juni enkele beperkingen werden ingevoerd, zijn de Commissie en de Litouwse regering een nieuwe raadplegingsronde begonnen om de correcte uitvoering van de sancties te waarborgen.

Twijfel rees nadat Rusland beweerde dat het besluit van Litouwen in strijd was met internationale overeenkomsten. Destijds zei de Litouwse president Gitanas Nauseda op de sociale media dat de regering ervoor moet zorgen dat de sancties de Litouwse belangen of internationale overeenkomsten niet schenden. Uiteindelijk bewees de definitieve richtlijn van de Commissie dat het besluit van Litouwen onrechtmatig zou kunnen zijn, aangezien vervoer tussen verschillende delen van Rusland niet kan worden verboden.

Namens Litouwen verklaarde de voormalige premier van het land, Saulius Skvernelis, dat het verbod op de doorvoer van sommige goederen via Litouwen van het vasteland van Rusland naar de regio Kaliningrad een verkeerde interpretatie was van de Litouwse instellingen in de context van de bestaande EU-sancties.

Auteur: Jos Sterk