FR NL

Italiaanse associatie Fermerci: een nieuwe stap in de richting van intermodaliteit

Flickr

Een nieuwe intermodale vereniging, Fermerci, is in de maak in Italië. Een aantal bedrijven gaan samenwerken in een associatie die institutionele vertegenwoordiging wil bieden aan alle partijen die betrokken zijn bij de spoorlogistiek.

De oprichters zijn Ferrotramviaria, ForFer, Hupac, Medlog Italia, Medway Italia, Mercitalia Logistics (Group FS), Rail Cargo Carrier Italia en Rail Traction Company. In juli heeft de vereniging haar manifest en een voorstel voor een discussienota gepubliceerd. Alle belanghebbenden zullen daarbij betrokken worden.

Bestuur, waarden en doelen

Clemente Carta is benoemd tot voorzitter van de vereniging. Tussen 2008 en 2016 was Carta president van Fercredit, de financiële tak van Group FS. De nieuwe algemeen directeur wordt Giuseppe Rizzi, voormalig directeur van Fercargo.

De waarden van Fermerci omvatten samenwerking en dialoog tussen verschillende soorten transportmodi en de “ijzeren remedie”. Die “ijzeren remedie” impliceert een sterke verschuiving naar intermodaliteit die Italië zou moeten helpen de doelstellingen van de EU Green Deal te bereiken

Fermerci heeft vergelijkbare doelen als het Industrieel Plan van Group FS: het goederenvervoer per spoor tegen 2030 met 50 procent verhogen en tegen 2050 verdubbelen, vergeleken met de cijfers van 2019.

Auteur: Jos Sterk