FR NL

Grote rol weggelegd voor Fast Corridor in het goederenvervoer per spoor

Shutterstock

MSC heeft twee nieuwe Fast Corridor-treinen gelanceerd om de haven van Gioia Tauro met het noorden van Italië te verbinden.

Het betreft treinen van Gioia Tauro naar Bologna Interporto (aangedreven door Ferrotramviria voor Medway Italia) en Padova Interporto (aangedreven door Mercitalia). Elke route heeft een frequentie van één rit per drie weken, met de mogelijkheid om het aantal ritten in de komende maanden uit te breiden.

Wat is een Fast Corridor?

Een Fast Corridor kan worden beschouwd als een immateriële infrastructuur die een sneller en efficiënter intermodaal logistiek systeem mogelijk maakt. Ook bekend als douanecorridors, transformeert het de traditionele aanpak in wat Douane 4.0 kan worden genoemd. Met andere woorden: dankzij Fast Corridor is het niet langer nodig om douanehandelingen uit te voeren in de bestemmingshaven.

Door middel van geolocatie-apparaten kunnen containers nu in realtime digitaal worden gevolgd. Fast Corridor maakt het daarom mogelijk om douanehandelingen direct op het logistieke knooppunt zelf uit te voeren. Dit betekent dat havens minder overbelast zullen worden en dat de bureaucratie bij de douane sneller zal verlopen.

Bovendien zullen containers in de havens kortere stops hebben, waardoor de kosten en transittijden voor de klanten afnemen. Fast Corridor biedt ook meer veiligheid dankzij de implementatie van realtime trackingtechnologie in de traditionele douanecontroles.

Rooskleurige toekomst voor Gioia Tauro

De nieuwe MSC-verbindingen van de haven van Gioia Tauro naar Bologna en Padova zetten de trend verder die het bedrijf tot nu toe heeft gevolgd wat betreft het uitbreiden van het netwerk van de Calabrese haven. MSC startte begin van dit jaar met het uitbreidingsproces door twee nieuwe lijnen in gebruik te nemen die Gioia Tauro met Nola en Bari verbinden.

Gioia Tauro wordt daardoor steeds minder een overslaghub en meer een toegangspoort voor import-exportzendingen. De uitbreiding van het netwerk is bedoeld om overbelaste dokken te omzeilen, zoals de haven van La Spezia, die toeslagen heeft ingevoerd voor containers die over de weg worden vervoerd.

MSC-oprichter Gianluigi Aponte heeft als objectief om tegen het einde van 2022 3,5 miljoen TEU’s te bereiken en 4,5 in de komende twee jaar.

Meer MSC-projecten

MSC is van plan meer treinen aan te bieden om de overgang van het wegvervoer naar het goederenvervoer per spoor te vergemakkelijken. Naast tests voor de routes Padova-Triëst en La Spezia-Bologna, test MSC momenteel ook een nieuwe trein om de havens van Genua en La Spezia te verbinden met de Agognate-terminal.

Aan de Adriatische kant heeft Medway Italia onlangs een spoorgoederenroute geactiveerd die de Trieste Marine Terminal verbindt met de hub in Jesi. De trein, aangedreven door Medway Italia, heeft een tweewekelijkse frequentie en biedt een valabel alternatief voor zeevrachten.

Auteur: Jos Sterk