FR NL

Transport Russische Spoorwegen naar Verre Oosten bereikt recordvolumes

Shutterstock

Het herstel van de Russische Spoorwegen na de eerste schok door de sancties van de EU en de VS is opvallend sterk. Het staatsbedrijf zegt dat de vervoerde volumes naar de havens in het Verre Oosten in juni recordaantallen bereikten, een ontwikkeling die onder andere werd gedragen door de inzet van zwaardere treinen.

In juni bereikte de verzending van exportgoederen via het netwerk van de Russische Spoorwegen (RZD) richting de havens van het Verre Oosten een record van 9,5 miljoen ton. Tegelijkertijd laten de cijfers van juli tot nu toe zien dat de treinbelading in oostelijke richting met 6,7 procent toenam in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. De volumes naar de havens in het Verre Oosten stegen zelfs met 12,2 procent. Vooral steenkool wordt druk getransporteerd, gezien een stijging van het transport van deze grondstof met 15,3 procent tot 700.000 ton in totaal.

Zwaardere treinen betekenen meer volumes

Daarnaast constateerde RZD dat de oorzaak van de volumetoename de inzet van zwaarder dan gebruikelijk treinen is. De nieuwe norm is het gebruik van treinen met een gewicht van 7.100 ton langs de Trans-Siberische en Baikal-Amur-spoorroutes. “Meer dan 8.000 treinen met een dergelijk gewicht reden via deze routes, een stijging met 68 procent vergeleken met het jaar ervoor”, aldus het bedrijf. Door die zwaardere treinen kon RZD in dezelfde periode nog eens 1,8 miljoen ton vracht vervoeren.

“Dit is echter niet de limiet”, stelt het bedrijf, dat nog meer wil experimenteren met zware treinen. Concreet zal RZD vanaf 1 augustus treinen inzetten die bijna dubbel zo zwaar zijn (14.200 ton) op weg naar het Verre Oosten. Dit komt omdat de Russen vanaf 10 augustus een grotere vraag voor transport naar het oosten verwachten, aangezien het niet meer mogelijk zal zijn om kolen naar Europa te vervoeren.

Wat is de impact van de sancties opgelegd aan Rusland?

In een uitgebreide analyse onderzocht RailFreight.com de impact en de mogelijke crisis waarmee de Russische spoorwegindustrie te maken krijgt door de opgelegde sancties. Het segment dat het hardst werd getroffen, was de export via het spoor, waarbij de volumes snel terugliepen. De wagenbouw, de aankoop van uitrusting en het passagiersvervoer toonden echter veerkracht en herstelden zich snel na de eerste schok. Dit zijn nog steeds de belangrijkste drijfveren voor het herstel van de markt.

Grote westerse spelers hebben de markt verlaten

De zwaarste klap kwam echter van de uittocht van grote westerse spelers uit de Russische spoorwegmarkt, een van hen was Siemens. RZD meldde dat exportembargo’s tegen spoorwegmaterieel de directe en enige reden waren voor de beëindiging door Siemens van zijn contractuele verplichtingen voor de levering en het onderhoud van de Sapsan- en Lastochka-treinen. Dat zou de achilleshiel van de Russische spoorwegsector kunnen worden.

Volgens deskundigen zal in het geval van technisch onderhoud aan deze treinen de levering van onderdelen een serieus probleem zijn en hoogstwaarschijnlijk worden opgelost door een deel van de vloot uit elkaar te halen voor reserveonderdelen, zoals dat ook al gebeurde met vliegtuigen.

Auteur: Jos Sterk