FR NL

Klachten van reizigers op trein tussen Hasselt en Mol zwellen aan

Flickr

Gisteren verscheen een opvallend artikel in Het Belang van Limburg onder de titel “Trein tussen Hasselt en Mol rijdt ofwel niet, ofwel is het een sauna”. Aanleiding is het feit dat de betreffende trein vaak niet opduikt. Doet hij dat wel, dan is het op de trein soms niet uit te houden van de hitte.

Misnoegde reizigers vragen tekst en uitleg bij conducteurs. Het gebeurt namelijk regelmatig dat ze van het station onverrichterzake weer naar huis moeten om daar de wagen te nemen. Zo komen ze te laat op hun werk, zeer tot ongenoegen van de werkgever.

Verlofregeling laat te wensen over

Vaak heeft het wegvallen van treinen te maken met de verlofregeling. De conducteurs moeten hun verlof maanden op voorhand aanvragen, maar weten pas de dag voordien of ze dat ook effectief krijgen. Dan valt het volgens de krant te begrijpen dat mensen ziek uitvallen. De NMBS moet investeren in materieel, maar ook in z’n mensen. In het personeel én in de reizigers. Anders rijden er binnenkort alleen nog treinen zonder mensen, zo waarschuwt de krant.

Airco valt vaak uit

Een ander probleem aangekaart door de krant is dat op de treinen tussen Hasselt en Mol de airconditioning ook vaak niet werkt. De reizigers zijn bijna verplicht om water mee te nemen voor het geval dat de trein stilvalt. Een rijtuig wordt in zo’n geval in ‘no time’ een sauna.

De reactie van de NMBS

Het Belang van Limburg polste bij de NMBS over de hierboven geciteerde problemen. Het wegvallen van treinen heeft volgens de NMBS te maken met het personeelstekort. Zo werden er recent treinen geschrapt omdat er geen treinbegeleider beschikbaar was. Er wordt volop werk gemaakt van het aantrekken van nieuwe medewerkers.

Tegen volgend jaar zou volgens de NMBS het probleem met de koeling op de treinen tussen Hasselt en Mol achter de rug moeten zijn. De elektrificatie van de lijn is volgens de planning van Infrax tegen eind dit jaar afgerond, waarna kan begonnen worden met de vervanging van de treinen.

Auteur: Jos Sterk