FR NL

Waterpeil Rijn bij Kaub kan dalen tot 30 centimeter, meer transport via spoor of weg

Shutterstock

De Rijn is vrijdag onder gewicht van de hittegolf onder de 40 centimeter gedaald tot een nieuw dieptepunt, terwijl het Europees continent worstelt met de ergste energiecrisis in decennia.

Op die diepte is het voor veel binnenvaartschepen niet economisch meer om door het chokepoint bij Kaub te varen, zo meldde vandaag Bloomberg.

Contargo GmbH & Co. KG haakt af

Sinds de laatste update is het waterpeil op de Rijn bij Kaub, Duitsland, één centimeter (0,40 inch) gedaald, onder het kritieke niveau van 40 centimeter (15,7 inch) tot 39 centimeter (15,3 inch). Dat leidt tot problemen voor de scheepvaart,  omdat de lage waterstanden ertoe leiden dat binnenvaartschepen sommige delen van de rivier meer kunnen passeren.

Bloomberg meldde dat containerbedrijf Contargo GmbH & Co. KG zei dat het de vervoersdienst op de Midden- en Boven-Rijn zou stopzetten vanwege de lage waterstanden.

Gevaren dreigen voor de binnenscheepvaart

Contargo zei dat het nog steeds vracht op de lagere delen van de Rijn zou vervoeren en vervolgens goederen via het spoor of per vrachtwagen zou vervoeren voordat het middengedeelte van Europa’s belangrijkste binnenwaterweg wordt bereikt.

Het bedrijf waarschuwde: “Onze binnenschepen zullen niet zonder risico’s kunnen blijven varen als het waterpeil van de rivier verder daalt.”

De waterstanden in de Rijn zullen naar verwachting maandag blijven dalen, waardoor de aanvoer van essentiële grondstoffen naar delen van het binnenland van Europa verder wordt beperkt.

Het waterpeil bij Kaub – een belangrijk routepunt ten westen van Frankfurt – zal naar verwachting dalen tot 30 centimeter (12 inch), dit volgens gegevens van de Duitse regering. Het economisch belang Rijn kan moeilijk onderschat worden. De Rijn verbindt de Duitse en Zwitserse industrie met Rotterdam, de grootste haven van Europa. De ondiepe Rijn lijdt tot een nieuwe fase in Europese energiecrisis.

Auteur: Jos Sterk