FR NL

Sneltrein van Wit-Rusland naar Azerbeidzjan geeft ook Rusland meer ademruimte

De Wit-Russische Spoorwegen hebben samen met de Russische Spoorwegen een sneltrein van Wit-Rusland naar Azerbeidzjan gelanceerd via de International North South Transport Corridor (INSTC). Er zijn al drie treinen vertrokken, en er worden er nog meer verwacht.

De INSTC heef vooral bekendheid verworven omdat deze corridor de transittijden tussen Rusland en India verkort, maar Wit-Rusland heeft nu ook het potentieel van de route ingezien. De corridor loopt door Azerbeidzjan, wat een interessante exportbestemming is voor Wit-Rusland.

Levering binnen de week

Volgens de beide spoorwegmaatschappijen kan de sneltrein Wit-Russische exportproducten binnen een week en tegen concurrerende tarieven naar Azerbeidzjan brengen.

De eerste drie treinen vervoerden houtproducten van het station Orsha-Zapadnaya (Wit-Rusland) naar het station Absheron (Azerbeidzjan). De treinreis duurde zeven dagen.

Hernieuwde interesse voor de INTSC

De INSTC is sinds 2000 in opbouw, maar er zijn nog verschillende secties die moeten worden afgewerkt. Inmiddels vindt er op de corridor al gecombineerd vervoer plaats, met vrachtwagens als tijdelijke oplossing op de stukken spoorverbinding die nog niet klaar zijn.

De corridor genoot dit jaar van hernieuwde belangstelling, omdat Rusland door de sancties werd afgesneden van verschillende toeleveringsketens. Voor Rusland en Wit-Rusland is de corridor een kritieke toegangsweg naar de Centraal-Aziatische markt en naar India.

Auteur: Jos Sterk