FR NL

Zware tijden voor het goederenvervoer per spoor: wat zijn de grootste problemen?

2020, Wikimedia Commons

Tijdens de eerste sessie van de RailFreight Summit in Warschau gaven een aantal sprekers van verschillende organisaties hun visie over de belangrijkste problemen waar het spoorgoederenvervoer mee wordt geconfronteerd.

Een van de meest relevante kwesties die met betrekking tot de sector aan bod kwamen, zijn werkzaamheden die knelpunten veroorzaken, wantrouwen van de kant van de klanten en het gebrek aan concurrerende strategieën als het gaat om koolstofneutraliteit.

Enkele inzichten daaromtrent werden gegeven door Silk Road Expert Hannes Thees en UIRR-voorzitter Ralf-Charley Schultze. Bovendien namen Martin Koubek (METRANS), Wojtek Grzesiok (Transcontainer Europe), Tabea Klang (DB Cargo Eurasia) en Dmitrij Hasenkamp (RTSB) deel aan een paneldiscussie om hun expertise in te brengen.

Lokaal geproduceerde elektriciteit voor een internationaal gecombineerd vervoer

Thees zei dat de sector zich een nieuwe mentaliteit zou moeten aanmoeten die transport als meer dan alleen logistiek beschouwt. In feite is het goederenvervoer per spoor steeds meer schatplichting aan internationale betrekkingen en de nationale politiek, vooral in de EU.

Thees stelde ook dat nieuwe programma’s niet alleen gericht moeten zijn op het verbeteren van de huidige situatie, maar de sector ook moeten voorbereiden op toekomstige mogelijke verstoringen en crisissen.

Schultze benadrukte het belang van CO2-neutraal gecombineerd vervoer voor Europa. Een van de oplossingen die Schultze aanreikte, is dat de productie van elektriciteit die nodig is voor rangeren en tractie uit lokale, hernieuwbare bronnen zou komen. Bovendien drong hij er bij de EU-instellingen op aan om duidelijke parameters voor het P400-profiel vast te stellen.

Geen gebrek aan kopzorgen bij goederenvervoer per spoor

De belangrijkste problemen die door het panel van experts werden geïdentificeerd, waren grote werkzaamheden aan de infrastructuur, knelpunten in de logistieke keten en een algemeen gevoel van wantrouwen bij de klanten. Koubek, die deze problemen omschreef als “de oorzaken van de migraine bij het goederenvervoer per spoor”, begon met erop te wijzen dat een van de belangrijkste problemen waarmee de sector te maken heeft, de spoorweginfrastructuur is.

Momenteel zijn er te veel bouwplaatsen die verkeersopstoppingen en onderbrekingen op de rails veroorzaken. Grzesiok wees in dat verband bijvoorbeeld naar Malaszewicze of de haven van Triëst.

Een van de door Koubek voorgestelde oplossingen, blijkbaar geïnspireerd door de Duitse spoorwegprioriteit voor kolen, zou er uit bestaan om een ​​duidelijke scheiding aan te brengen tussen passagiers- en goederentreinen. Een dergelijk beleid zou het mogelijk maken om prioriteit te geven aan goederentreinen.

Tabea Klang stelde anderzijds vast dat klanten een gebrek aan vertrouwen en aarzeling aan de dag leggen als het gaat om zakendoen via Rusland. Ze stelde echter dat in de praktijk het verkeer in de corridor vrij vlot verlopen.

Hasenkamp concludeerde door te stellen dat routes via de Poolse zuidgrens niet zo goed presteerden als verwacht. De belangrijkste problemen zijn volgens hem inderdaad aanzienlijke volumedalingen als gevolg van het sentiment van wantrouwen dat zich onder de klanten verspreidt.

Auteur: Jos Sterk