FR NL

Transport is een sleutelsector in België, ook goederenvervoer per spoor wordt belangrijker

2014, Flickr

België staat in de top 3 van de meest aantrekkelijke plaatsen in Europa voor de ontwikkeling van transportactiviteiten.

Het is niet alleen een sector die mee de ruggengraat vormt van zowel onze economie als onze welvaart, maar ook een sectoren die in de toekomst zal groeien naarmate de vraag naar goederenvervoer stijgt.

Goed geplande aanpak is nodig

Om de toekomstige groei aan te kunnen en de door België onderschreven ambitieuze klimaatdoelstellingen te verwezenlijken, is een geïntegreerde en evenwichtige aanpak nodig, met daarin de verschillende transportwijzen; die geïntegreerde aanpak moet zorgen voor een optimale benutting van elk van de afzonderlijke transportwijzen.

De hele logistieke sector moet nu, samen met de bevoegde autoriteiten, ingrijpende veranderingen doorvoeren om tot een optimale modale spreiding van de vervoersstromen te komen.

Verdubbeling van het transportvolume via het spoor tegen 2030 is het objectief

De regering streeft ernaar om “het transportvolume via het spoor te verdubbelen tegen 2030”, wat zoveel wil zeggen als een evolutie van 7 miljard tonkm naar 14 miljard tonkm.

Op die manier kunnen 42..000 extra vrachtwagens op onze wegen tegen 2030 en de uitstoot van 1,5 miljoen CO2 per jaar worden vermeden.

Rail Roadmap 2030 is het resultaat van intensief overleg

Rail Roadmap 2030 beschrijft de ontwikkelingen die nodig zijn om het goederenvervoer per spoor te transformeren, om het spoor aantrekkelijker te maken voor de industrie en om zo de ambitie van een verdubbeling van het vervoerde volume te realiseren.

De Roadmap is het resultaat van intensief overleg tussen alle betrokken partijen: de industrie/verladers, spoorwegondernemingen, werkgevers, academici, de infrastructuurbeheerder en de verschillende administratieve en politieke autoriteiten.

Auteur: Jos Sterk