FR NL

Gecombineerd vervoer krimpt voor het eerst sinds post-pandemisch herstel

rawpixel.com

De cijfers over het Europees gecombineerd vervoer zijn in het meest recente kwartaal voor het eerst in anderhalf jaar gedaald. De volumes vervoerd over een corridor van zowel weg en spoor, daalden in het tweede kwartaal van 2022 met 0,46 procent ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder.

“Hiermee kwam zes kwartalen van post-COVID-herstel tot een einde”, zegt de UIRR, de branchevereniging voor gecombineerd vervoer.

Wegtraject zo kort mogelijjk

Gecombineerd vervoer wordt gedefinieerd als de manier van vrachtvervoer waarbij het wegtraject zo kort mogelijk is en het grootste deel per spoor wordt gebeurd. Dit wordt beschouwd als een belangrijke stap voorwaarts bij het verminderen van de uitstoot van broeikasgassen in de Europese transportsector. In het afgelopen anderhalf jaar zaten de cijfers van het gecombineerd vervoer in de lift en lieten ze een sterkere groei zien dan de cijfers over het goederenvervoer per spoor op zich.

Operationele uitdagingen

Het tweede kwartaal van dit jaar liet echter een neergang zien. De groei zette zich voor het eerst in 6 kwartalen niet door. Dit staat in schril contrast met het succesvolle jaar 2021. “De historische recordgroei van 11 procent die het gecombineerd vervoer in 2021 doormaakte, zal dit jaar waarschijnlijk niet worden herhaald”, aldus de UIRR.

De branchevereniging wijst op operationele uitdagingen als belangrijkste reden voor de daling. “Aanzienlijke operationele problemen ondermijnen de prestaties van het gecombineerd vervoer, wat aanzienlijke vertragingen, capaciteitsverlies en twijfels over de betrouwbaarheid veroorzaakt.

Exploitanten van gecombineerd vervoer wordt verteld dat zijzelf oplossingen moeten bedenken, aangezien het regelgevingskader in de meeste lidstaten geen doeltreffend crisisbeheer mogelijk maakt. Zonder effectief ingrijpen zullen de momenteel ervaren verstoringen waarschijnlijk nog enkele jaren aanhouden.

Auteur: Jos Sterk