FR NL
Visualisation of the high-speed rail tunnel in Łódź

CPK tekent tweede contract voor bouw hogesnelheidsspoortunnel

Het Poolse bedrijf Centralny Port Komunikacyjny (CPK) heeft een contract getekend met Budimex voor de bouw van kamers voor de Tunnelboormachines (TBM) die een 4 kilometer lange hogesnelheidsspoortunnel in Łódź zullen graven. De tunnel zal deel uitmaken van de hogesnelheidslijnen die in Polen worden aangelegd en die aansluiten op het CPK lucht-spoorknooppunt tussen Warschau en Łódź.

De bouw van de CPK langeafstandstunnel in Łódź is opgedeeld in drie delen. Als onderdeel van het eerste deel is Keller Polska sinds september van dit jaar bezig met het versterken van de funderingen van het Cultureel Centrum van Łódź (ŁDK). Het is direct onder het ŁDK – aan de westkant van het station Łódź Fabryczna – waar de hogesnelheidstunnel zal beginnen.

Op 7 december ondertekende het CPK-bedrijf een contract voor de tweede fase: de bouw van kamers voor het gemechaniseerde TBM-schild voor de ondertunneling van de tunnel van twee kanten. Het contract werd gesloten met Budimex en heeft een waarde van bijna 34 miljoen euro (147 miljoen PLN). De derde fase van de investering is de ondertunneling van de CPK spoortunnel zelf. CPK is van plan om de bouw van de tunnel gelijktijdig met de start van de eerste fase van de CPK luchthaven te voltooien, in 2028. De CPK-spoorweginvestering maakt deel uit van de Noordzee-Baltische Zee-corridor, die deel uitmaakt van het kernnetwerk van de trans-Europese vervoersnetwerken (TEN-T).

Map with the high-speed rail tunnel in Łódź, Poland
Kaart met de hogesnelheidsspoortunnel in Łódź, Polen

Eerdere voorbereidingen opgeschort in 2011

“Onze voorgangers namen de noodlottige beslissing in 2011 waarbij de voorbereidingen voor de aanleg van een hogesnelheidslijn die Warschau, Łódź en Sieradz verbindt met Wrocław en Poznań werden opgeschort”, zegt Marcin Horała, onderminister van Financiën en Regionaal Beleid, gevolmachtigde van de regering voor CPK. “Niemand kan de inwoners deze tijd teruggeven. Daarom kan pas vandaag – dankzij de CPK-investeringen – worden begonnen met de aanleg van de Y-vormige spoorlijn.”

De Y-vormige route verwijst naar de hogesnelheidslijnen die zullen worden aangelegd als onderdeel van het CPK-project, dat ook een volledig nieuwe luchthaven, de CPK hub, omvat. Met een rijsnelheid van 250 kilometer per uur moet de Y-vormige hogesnelheidslijn een aanzienlijke reistijdwinst opleveren. Warschau-Poznań zal 2 uur duren in plaats van drie, terwijl de reistijd van Poznań-Kalisz wordt teruggebracht van 1,5 uur naar 35 minuten. Van de hoofdstad naar Kalisz zal uiteindelijk 1,25 uur duren in plaats van drie, en van Poznań naar Łódź zou 1 uur en 10 minuten moeten duren in plaats van drie uur.

“CPK gaat niet alleen over de geplande luchthaven, maar ook over de broodnodige nieuwe spoorlijnen in Polen. Ongeveer 450 kilometer aan lijnen zijn al in een vergevorderd ontwerpstadium, waaronder de spoorwegtrajecten tussen Warschau en Łódź en tussen Łódź en Wrocław. Vandaag gaan we een stap verder en tekenen we een contract voor de bouwwerkzaamheden. De langeafstandstunnel in Łódź is onze verst gevorderde spoorweginvestering in termen van voorbereidingen,” zegt Radosław Kantak, lid van de raad van bestuur van CPK voor spoorweginvesteringen.

Voorbereidingen tunnelbouw

De taken van de aannemer omvatten de ontwikkeling van gedetailleerde ontwerpdocumentatie en de bouw van de lanceer- en ontvangstkamers (die respectievelijk Retkinia en Fabryczna worden genoemd naar hun locatie). De Retkinia-kamer is ontworpen aan het zuidwestelijke uiteinde van de tunnel en zal dienen als lanceerschacht voor de TBM, de tunnelboormachine. Uiteindelijk wordt het een technische faciliteit met onder andere een evacuatieruimte, technische ruimtes en evacuatietrappen. Fabryczna, aan de andere kant, wordt een ontmantelingsschacht voor het TBM-schild en een uitrukkamer.

Het contract omvat ook, onder andere, de levering van een geschikte verkeersorganisatie en herstelwerkzaamheden. De bouwtijd voor de Retkinia kamer is 10 maanden en voor de Fabryczna kamer 13 maanden, vanaf de voltooiing van de werkzaamheden om de funderingen van het LDC te versterken.

“De bouw van de lanceerkamers voor TBM’s is een verantwoordelijke bouwtaak, die de betrokkenheid van de juiste technische middelen vereist, samen met het waarborgen van de hoogste technische normen voor de uitvoering en controle van deze werken”, zegt Maciej Olek, lid van de Raad van Bestuur van Budimex. Het bedrijf was ook betrokken bij de bouw van de civieltechnische structuur M03, waarin zich 2 hogesnelheidsspoorlijnen bevinden. Dat werd uitgevoerd als onderdeel van de reconstructie van het Warszawa Zachodnia Station,

Lees meer:

Dit artikel is automatisch vertaald vanuit het Engels naar het Nederlands.

Auteur: Esther Geerts

Bron: RailTech.com