FR NL

Parijse metrolijn 4 omarmt automatisering volledig

Lijn 4 van de Parijse metro is nu volledig geautomatiseerd, een mijlpaal in de modernisering van het vervoersnetwerk van de stad. Lijn 4 is de derde Parijse lijn die volledig automatisch is, samen met de lijnen 1 en 14. Het project, voltooid op 17 december 2023, vertegenwoordigt een toekomstgerichte investering van ongeveer 480 miljoen euro, volledig gefinancierd door Île-de-France Mobilités.

Lijn 4, de op één na drukste lijn van het netwerk van Île-de-France Mobilités, heeft met succes een nieuw vervoerstijdperk ingeluid. Deze eeuwenoude lijn is de tweede Parijse metrolijn die continu is geautomatiseerd zonder noemenswaardige verstoringen van de dagelijkse werkzaamheden. Indrukwekkend is dat de voltooiing van dit moderniseringsproject zes maanden voor de verwachte deadline plaatsvond, in lijn met de komende Olympische en Paralympische Spelen.

Binnen in de nieuwe metro (Île-de-France Mobilités, LinkedIn)

Volledige automatisering

Lijn 4 onderscheidt zich van gedeeltelijk geautomatiseerde tegenhangers zoals 3bis, 7bis en 10, en sluit zich nu trots aan bij de volledig geautomatiseerde club. Het is een zelfvoorzienend systeem zonder personeel aan boord voor veiligheid, deurbediening of noodgevallen. De metrostellen van Lijn 4 rijden over het spoor zonder conducteur aan boord en worden op afstand bestuurd vanuit een centraal commandocentrum.

Deze automatisering biedt pendelaars tal van voordelen, zoals een grotere regelmaat dankzij realtime aanpassingen van de dienst om de capaciteit te vergroten en een vlottere verkeersdoorstroming tijdens piekuren te garanderen. De veiligheid wordt verbeterd door de installatie van perronafschermingen op alle stations van Lijn 4, waardoor ongevallen op het spoor worden voorkomen. Passagiers profiteren ook van betere informatie met realtime dynamische schermen en bijgewerkte kaarten, wat bijdraagt aan effectieve communicatie. Daarnaast worden wachttijden verkort door de implementatie van geautomatiseerd rijden, waardoor de tijd tussen treinen tot een minimum wordt beperkt.

Lijn 4 rijdt nu met drie generaties geautomatiseerd rollend materieel (MP89 en MP05 van lijn 14 en de nieuwe MP14), beheerd door de volledig vernieuwde centrale commando- en controlepost (PCC). Het Train Operations Automation System (SAET), ontwikkeld door Siemens Mobility, en nieuwe audiovisuele middelen stellen de PCC in staat om op elk moment te communiceren met reizigers in treinen en stations.

De schermen van de nieuwe metro (Île-de-France Mobilités, LinkedIn)

Geleidelijke modernisering

De commerciële uitrol van deze automatisering was een geleidelijk proces, te beginnen met de fase “marche à blanc” medio juni 2022, waarin de functionaliteit van het systeem werd getest voordat de commerciële exploitatie van start ging. Tegen september 2022 konden de passagiers aan boord stappen van de eerste vier geautomatiseerde pendeltreinen, en nu is de volledige vloot van bemande treinen vervangen door geautomatiseerde pendeltreinen op Lijn 4.

Sinds 2022 heeft Lijn 4 een uitgebreide modernisering ondergaan, waarbij geleidelijk geautomatiseerde shuttles werden geïntroduceerd en de lijn werd verlengd van Mairie de Montrouge tot Bagneux. De modernisering, die zes jaar in beslag nam, omvatte ook de opening van twee nieuwe stations, Barbara en Bagneux-Lucie Aubrac, in januari 2022. Er is meer dan vijf kilometer aan perrongevels (perronschermdeuren) geïnstalleerd op de 29 stations van de verlengde lijn, waardoor de veiligheid is verbeterd en de dienstverlening is geoptimaliseerd.

Dit resultaat past in de bredere trend van automatisering binnen het netwerk van Île-de-France Mobilités, met Lijn 1 als koploper, gevolgd door Lijn 4 en de reeds geautomatiseerde Lijn 14. Toekomstige lijnen, waaronder 15, 16, 17 en 18, zullen na ingebruikname ook worden geautomatiseerd. Île-de-France Mobilités heeft uitgebreide studies aangekondigd om veelbelovende lijnen te identificeren voor mogelijke automatisering. Lijn 13 wordt aangewezen als de volgende geautomatiseerde lijn, terwijl lijn 7 en 8 ook in aanmerking komen voor automatisering met de komst van de MF19.

Verder lezen:

Dit artikel is automatisch vertaald vanuit het Engels naar het Nederlands.

Auteur: Emma Dailey

Bron: RailTech.com