FR NL
Oberdorf railway station (source: BLS).

Weissensteintunnel wordt gerenoveerd

De Weissensteintunnel, een cruciale schakel in de spoorlijn Solothurn-Moutier, wordt vanaf 4 maart grondig gerenoveerd en tot eind 2025 voor het treinverkeer gesloten. De sluiting valt samen met de plannen van de Zwitserse spoorwegexploitant BLS om zeven stations, twee viaducten en sporen langs het traject Solothurn-Moutier te renoveren.

De laatste trein door de Weissensteintunnel zal op 3 maart kort na middernacht passeren. Daarna sluit de tunnel op 4 maart voor renovatie en maakt BLS van de gelegenheid gebruik om de hele spoorlijn Solothurn-Moutier te renoveren. Zeven stations en haltes worden rolstoeltoegankelijk gemaakt. Daarnaast zal BLS de viaducten Geissloch en Corcelles opknappen en op verschillende trajecten nieuwe sporen leggen. De bouwwerkzaamheden zullen naar verwachting tot eind 2025 duren.

Alternatieve routes via Thalbrücke en Oensingen

Treinen uit Solothurn zullen eindigen in Oberdorf SO. Vervangende bussen rijden tussen Moutier en Gänsbrunnen. Vanuit Gänsbrunnen zal een postbusdienst passagiers verbinden met Thalbrücke of Oensingen, waar ze kunnen overstappen op treinen. Alle tickets die geldig zijn op de spoorlijn Moutier-Solothurn worden tijdens de bouwperiode ook geaccepteerd voor de alternatieve routes via Thalbrücke en Oensingen.

Renovatie voor 25 jaar extra dienst

De toestand van de Weissensteintunnel is aanzienlijk verslechterd. Daarom heeft de Zwitserse federale regering besloten de tunnel te renoveren om de levensduur van de spoorlijn Solothurn-Moutier te garanderen. De boog, de vloer en de afwatering van de tunnel zijn gedeeltelijk beschadigd. Op bepaalde plaatsen zal de boog versterkt of volledig vervangen moeten worden. Bovendien zullen de rijweg, de bovenleiding en de tunnelafwatering worden gereconstrueerd. Na deze renovaties zal de tunnel naar verwachting nog 25 jaar operationeel blijven.

Verder lezen:

Dit artikel is automatisch vertaald vanuit het Engels naar het Nederlands.

Auteur: Emma Dailey

Bron: RailTech.com