FR NL
High-speed train Liege, Belgium

België investeert 310 miljoen in hogesnelheidslijn naar Frankrijk

De Belgische spoorwegnetbeheerder Infrabel investeert 310 miljoen euro in de renovatie van de oudste hogesnelheidslijn van zijn netwerk: de HSL1 van Brussel naar Frankrijk. De werkzaamheden zullen ongeveer tien jaar in beslag nemen. De hogesnelheidstreinen tussen Londen en Parijs zullen worden omgeleid.

De laatste jaren vertoont de lijn tekenen van veroudering. Om de prestaties van de lijn, en meer in het algemeen de competitiviteit van het Europese spoor, te garanderen, worden de verschillende delen van de lijn de komende tien jaar vernieuwd, kondigde Infrabel aan op een persconferentie in Brugelette. Het totale budget voor de werken bedraagt 310 miljoen euro. Het werd opgenomen in het meerjareninvesteringsplan van Infrabel dat in december 2022 werd goedgekeurd door de federale regering.

“Dankzij de hogesnelheidslijnen die Brussel verbinden met Parijs, Londen, Amsterdam, Frankfurt en Keulen, heeft België zich stevig gepositioneerd in het hart van Europa”, zegt Alexander de Croo, eerste minister van België. “De hogesnelheidstrein is een belangrijke troef voor onze economie: toeristen en zakenmensen uit alle hoeken van het continent kunnen onze steden met een comfortabele treinrit bereiken.”

Elke zomer zal de lijn ongeveer twee weken volledig worden onderbroken. Tijdens de eerste fase van de werkzaamheden zal het treinverkeer op de lijn in beide richtingen worden onderbroken van 12 tot 30 augustus van dit jaar. De startdatum is bewust gekozen: deze valt de dag na de sluitingsceremonie van de Olympische Spelen in Parijs. Tijdens de werkzaamheden, die 24 uur per dag zullen plaatsvinden, worden hogesnelheidstreinen van en naar Parijs en Londen omgeleid via het conventionele spoor.

De hogesnelheidstrein in kwestie werd in 1997 in gebruik genomen en strekt zich uit over 74 kilometer. Er rijden dagelijks ongeveer 100 treinen op met een snelheid van 300 kilometer per uur. In België is er iets meer dan 200 kilometer hogesnelheidslijn.

Verder lezen:

Dit artikel is automatisch vertaald vanuit het Engels naar het Nederlands.

Auteur: Alexander Molendijk

Bron: RailTech.com