FR NL
Thalys, hogesnelheidstrein

Infrabel: Een uur vertraging per dag door aanrijdingen wild

Vorig jaar vond er gemiddeld bijna een uur vertraging per dag plaats ten gevolge van aanrijdingen van wild of loslopende dieren op het spoor. Er werden 45 dieren aangereden en er kwamen 155 meldingen binnen van loslopende dieren of of aan het spoor. Dat blijkt uit statistieken van Infrabel.

Goederentreinen en (internationale) passagierstreinen hebben vorig jaar 45 dieren aangereden op Belgisch grondgebied. Het gaat daarbij voornamelijk herten en reeën, terwijl honden en everzwijnen op plaats twee en drie komen. Deze aanrijdingen hadden in totaal 5.342 minuten vertraging tot gevolg.

Daarnaast stroomden er vorig jaar nog 155 meldingen binnen bij de NMBS en Infrabel over loslopende dieren op of naast het spoor. De meest voorkomende loslopende dieren zijn koeien (45), gevolgd door schapen (26) en paarden (25). Hierdoor liep het treinververkeer 15.448 minuten vertraging op. Na een melding van loslopende dieren op het spoor gaan treinbestuurders langzamer rijden of zelfs stoppen.

Incidenten met dieren in de lift

In totaal ging het in 2020 dus om  20.792 minuten vertraging. Dat is 346 uren en komt neer op gemiddeld bijna een uur per dag.

De cijfers van Infrabel laten een opmerkelijke stijging zien ten opzichte van voorgaande jaren. In 2019 liep het treinverkeer in totaal 18.783 uur vertragingen op door aanrijdingen (36) en meldingen van loslopende dieren (166). Infrabel woordvoerder Frédéric Petit heeft niet een sluitende verklaring voor de lichte groei. “Misschien dat het met corona te maken heeft en dat meer mensen met hun hond aan het spoor gaan lopen.”

De woordvoerder merkt op dat het aantal incidenten met dieren ook in de jaren ervoor in een stijgende lijn zat. In de periode 2016-2019 waren er 791 voorvallen (159 aanrijdingen + 632 meldingen van loslopende dieren). In de periode 2012-2015 waren dat er 621  (127 aanrijdingen + 394 meldingen van loslopende dieren). “Deze stijging was voor ons aanleiding om vorig jaar te starten met een sensibiliseringscampagne. Wij roepen alle vee-eigenaren op om de omheiningen bij sporen goed te controleren.”

Sensibiliseringscampagne naar diereneigenaren

Incidenten met  (loslopende) dieren hebben gevolgen op de veiligheid van het treinverkeer en de stiptheid van de treinen. En daarbij is natuurlijk ook het dierenwelzijn in het gedrang. “Daarom zijn we ook met deze sensibiliseringscampagne begonnen”, benadrukt Petit

De sensibilizeringscampange onder de naam “Bescherm je dieren in de buurt van het spoor” vindt plaats op een aantal fronten. Zo werd er op oktober 2020, tijdens Werelddierendag een campagne op social media gelanceerd. Uit statistieken van Infrabel blijkt dat met deze campagne 493.159 personen werden bereikt.

Ruggespraak met ‘hotspots’

Tevens heeft Infrabel contacten met de gemeenten en steden aangehaald waar de meeste incidenten met dieren plaatsvonden. Uit de cijfers van het afgelopen jaren blijken namelijk een veertien tal punten in Vlaanderen en Wallonië buiten proportioneel het decor van incidenten met dieren. “Tijdens deze gesprekken werden de probleempunten en de samenwerking besproken waarbij gemeenten zich geëngageerd hebben om eigenaars van terreinen aan te spreken”, aldus Petit.

De laatste actie van Infrabel dateert nog van maart dit jaar. “In maart 2021 werd een infokit (visuals + brochures) verstuurd naar deze hotspots in Vlaanderen en Wallonië om te laten verspreiden door de gemeenten”, besluit Petit.

Top 10 hotspots voor aangereden dieren

Lees ook:

Laatste oversteekplaats door Zoniënwoud in gebruik genomen

Auteur: Jerom Rozendaal