FR NL
Rijmtrein van Infrabel voorkomt ijzelvorming op de bovenleiding in de winter

Rijmtrein moet ijsvorming tegen gaan

Rijmtrein van Infrabel voorkomt ijzelvorming op de bovenleiding in de winter@Infrabel

Infrabel zal ook deze winter de ‘Rijmtrein’ inzetten  om rijm- en ijsvorming op de bovenleiding tegen te gaan. De rijmtrein maakt deel uit van het winterplan van Infrabel. Sneeuw, koude, vorst of ijzel kunnen het treinverkeer grondig verstoren.

Vanaf oktober neemt Infrabel preventieve en reactieve maatregelen om het winterweer te bestrijden zoals bijvoorbeeld ijsvorming aan wissels en bovenleiding. Voor dit laatste zet Infrabel op een aantal gevoelige spoorlijnen de ‘Rijmtrein’ in die een vochtwerend product aanbrengt op de bovenleiding om aanhechting van rijm tegen te gaan. “Samen met de andere maatregelen in ons winterplan helpt deze speciale werktrein om het treinverkeer vlotter te laten verlopen tijdens de wintermaanden”, zegt Frederic Petit, woordvoerder van Infrabel.

Impact op treinverkeer beperken

Rijm bestaat hoofdzakelijk uit kleine ijskristalletjes en ontstaat wanneer onderkoelde fijne druppeltjes mist, nevel, regen, … na contact met een bevroren oppervlak, overgaan in ijsvorming zoals op de bovenleiding. “De pantograaf of stroomafnemer op het dak van de trein kan dan geen of alleen een minder goed contact maken met de bovenleiding waardoor er geen of slechts met onderbrekingen stroom kan worden afgenomen”, zegt Frederic Petit. “De stroomtoevoer naar de motor van de trein wordt hierdoor verstoord waardoor de trein vervolgens niet kan rijden.”

Platte wagen

Om dit soort incidenten te beperken, rijdt sinds 2019 preventief de ‘Rijmtrein’ uit. Een toestel op een platte wagen, die aan 30 km/u wordt voortgetrokken, sproeit gericht, met behulp van een lasercamera, een vochtwerend product op de bovenleiding. “Dit bestaat uit een mengsel van (minerale en plantaardige) oliën die grotendeels biologisch afbreekbaar zijn”, zegt Frederic Petit. Het product waarvan per kilometer bovenleiding 1 liter wordt gesproeid, moet aanhechting van rijm tegengaan.”

300 km sporen

De Rijmtrein rijdt van midden oktober tot midden maart maandelijks uit over meer dan 300 km spoor op zes gevoelige lijnen van het spoornet: Brussel – Halle, Leuven – Hoegaarden, Pepinster – Welkenraedt, Etterbeek – Namen, Namen – Ciney en Ciney – Hatrival. De ene winter is de andere niet en veel hangt af van de meteo. “De grootste problemen zijn er bij temperaturen rond het vriespunt in combinatie met een hoge vochtigheidsgraad”, zegt Petit. “Dankzij het inzetten van de Rijmtrein kunnen we de impact van aanhechting van rijm en ijsvorming op de bovenleiding beperkt houden doorheen de jaren. Dit zorgt voor vlotter treinverkeer op de behandelde spoorlijnen wat mee de stiptheid ten goede komt, en ook de geplande nachtwerken van Infrabel worden dankzij de Rijmtrein minimaal verstoord.”

Andere klantgerichte maatregelen

Vanaf oktober contoleren de teams van Infrabel via infrastructuurinspecties preventief de eventuele kwetsbare punten van de spoorstaven en ook de verwarmingsinstallaties van de wissels die dienen om te voorkomen dat ijzel en sneeuw de wissels zouden blokkeren. “De bediening van de verwarming verloopt volledig automatisch en is bovendien energiebesparend want de werking is afgestemd op de temperatuurmetingen”, zegt Frederic Petit. “Daarnaast zijn onze Logistieke Centra Infrastructuur bevoorraad met voldoende strooizout, zand en antivriesproducten.”

Onderwerpen:

Auteur: Matthias Vanheerentals