NMBS plaatst LED lampen in centraal station Antwerpen

NMBS vervangt in Antwerpen-Centraal 15.000 lampen door LED-verlichting

In het station van Antwerpen-Centraal vervangt NMBS momenteel alle 15.000 lampen door LED-verlichting. De omschakeling naar de duurzame lampen, die tegen het eind van dit jaar voltooid is, moet jaarlijks 2.500 MWh aan elektriciteit besparen.

Het vervangen van de traditionele lampen in het treinstation van Antwerpen is een paar jaar geleden begonnen en is naar verwachting eind dit jaar afgerond. Vorige week werd met behulp van een hoogtewerker de verlichting opgehangen die de historische binnengevel van het koninklijk balkon moet oplichten.

NMBS plaatst LED lampen op centraal station van Antwerpen
NMBS plaatst LED lampen op centraal station van Antwerpen.

Door de omschakeling naar LED verlichting zal de NMBS de energierekening in Antwerpen aanzienlijk zien dalen. Woordvoerder Dimitri Temmerman spreekt van 2.500 MWh minder stroomverbruik per jaar, wat evenveel is als het gemiddelde elektriciteitsverbruik van meer dan 750 gezinnen. “De nieuwe verlichting gaat ook minstens dubbel zo lang mee, waardoor ook de onderhoudskosten dalen.”

Architecturale waarde

In het station van Antwerpen-Centraal stappen in normale tijden elke weekdag gemiddeld 40.000 reizigers op de trein. Niet alleen zorgt goede verlichting in onder andere stationshal en de perrons voor veiligheid, tevens zetten de lampen de architecturale en historische waarde van het station in de kijker. “Het station is een iconische plek, niet alleen voor de stad Antwerpen, maar voor het hele land”, besluit Temmerman.

Voor de plaatsing en het onderhoud van de LED-verlichting heeft de NMBS ENGIE Solutions in de arm genomen.

Auteur: Jerom Rozendaal