FR NL

ÖBB doet grote investeringen in verbetering spoorwegnet regio Stiermarken

Österreichische Bundesbahnen of ÖBB-Holding AG, de grootste spoorwegmaatschappij van Oostenrijk, kondigde een nieuwe grote investering aan. ÖBB Infrastruktur plant namelijk forse investeringen in de modernisering en uitbreiding van het spoorwegnet in Stiermarken, de regio van Graz. Met de investering is een bedrag van 572 miljoen euro gemoeid.

“Investeringen in het spoor zijn investeringen in de toekomst. Want elke kilometer op het spoor is een kilometer die in rekening mag worden gebracht voor klimaatbescherming. Daarom hebben we besloten om het grootste spoorweguitbreidingsprogramma in de geschiedenis van onze republiek door te voeren. We investeren meer geld dan ooit in moderne infrastructuur”, zo stelde de Oostenrijkse minister van Klimaatbescherming Leonore Gewessler.

“In mijn thuisregio Stiermarken investereen we dit jaar voor meer dan 570 miljoen euro in snelle lijnen en moderne stations. Een absoluut hoogtepunt is de laatste nog af te werken fase in de nieuwe Koralmtunnel. Zo wordt het reizen met de trein nog klimaatvriendelijker, comfortabeler en makkelijker.”

Koralmbahn en luchthaven

Een absoluut hoogtepunt is inderdaad de nieuwe Koralmtunnel. Aan de kant van Stiermarken is de technische uitrusting van de Koralmtunnel volledig operationeel, het is de “grote finale” van de Koralmbahn, een nieuwe lijn van 130 kilometer lang.

De werkzaamheden aan het stationsgebouw en de bijbehorende voorzieningen voor het nieuwe station West-Stiermarken starten in 2022. Vanaf het begin van het jaar wordt ook op het station Werndorf een nieuwe onderhoudsbasis gebouwd. Rond de luchthaven van Graz wordt in 2022 verder gewerkt aan het nieuwe ondergrondse spoor

Werken aan Semmering-tunnel schieten goed op

Ook aan de basistunnel van Semmering vorderen de werkzaamheden snel: inmiddels is meer dan 80 procent van de 27,3 kilometer lange tunnel gegraven. De eerste tunnelboormachine “Ghega” heeft zijn werk in december met succes afgerond, de tweede tunnelboormachine staat op het punt zijn doel in Fröschnitzgraben East te bereiken.

In het voorjaar van 2022 moeten alle graafwerken in de Fröschnitz zijn voltooid, waarbij de tunnel in totaal vanaf 14 locaties wordt gegraven. Ook de bouw van de binnenschil van de tunnel is al gestart. Aan het station Mürzzuschlag en het westelijke portaal van de Semmering-basistunnel in Mürzzuschlag zijn de werkzaamheden in volle gang.

Nog andere projecten in uitvoering

Naast deze “megaprojecten” valt er in Stiermarken nog meer te melden: de modernisering van het station Fehring wordt in mei afgerond. De reizigers kunnen vanaf dan profiteren van onder meer twee nieuwe liften. Het station Peggau-Deutschfeistritz ondergaat momenteel de tweede transformatiefase, waarbij de noordelijke spoorwegvoorzieningen worden gerenoveerd.

Daarnaast starten de moderniseringswerken op Wartberg in 2022. Het station wordt getransformeerd om toegankelijk te zijn voor mensen met beperkte mobiliteit. Verder wordt er een oversteekbrug gebouwd, waardoor een spoorwegovergang wordt geëlimineerd. Ook op de regionale spoorwegen worden in 2022 werken uitgevoerd om het spoorverkeer aantrekkelijker te maken – bijvoorbeeld bij de stations Friedberg, Rohrbach en Grafendorf (Thermenbahn) – en wordt er een brug gerenoveerd over de Radkersburgerbahn.

Tegen 2028 wordt de lijn tussen het station van Graz Ostbahnhof en de Hongaarse grens geëlektrificeerd. De planning daarvoor is al in de maak. Ook station Raaba wordt vanaf 2023 getransformeerd en klaargemaakt voor de toekomst.

De Ennstallijn wordt anderzijds vanaf 2023 gemoderniseerd – de eerste plannen daarvoor zijn al in de maak. De planningswerkzaamheden voor de tweebaansverlenging tussen Werndorf en Spielfeld-Straß zijn ook begonnen.

Tot slot zijn er ook nog de geplande werkzaamheden om de stations van Mixnitz, Gratwein-Gratkorn en St.Michael aantrekkelijker te maken.

Auteur: Jos Sterk