FR NL

S-Bahn-uitbreiding naar Spandau en Teltow gaat pre-planningsfase in

https://www.berlin.de/en/news/7251493-5559700-sbahn-extension-teltow-spandau-planning.en.html

De geplande verlenging van de S-Bahn-lijnen aan de rand van Berlijn gaat een nieuwe fase in. De aangekondigde uitbreiding maakt deel uit van het spooruitbreidingsproject “i2030” Berlijn-Brandenburg.

Zo wordt het planningsproces voor het nieuwe deel van de S25 van Teltow naar Stahnsdorf geïntensiveerd, zoals de Transport Association Berlin-Brandenburg (VBB)) heeft aangekondigd. Hiervoor is een financieringsovereenkomst gesloten, evenals voor de voorlopige planning van een S-Bahn-uitbreiding naar het Falkenhagener Feld in Spandau. Beide delen zijn projecten van het Berlijn-Brandenburg i2030 spooruitbreidingsprogramma, dat tot doel heeft de spoorverbindingen tussen Berlijn en wijde omgeving te verbeteren, zodat meer mensen met de trein kunnen reizen in plaats van met de auto.

Intervallen van 10 minuten tussen Stahnsdorf en het stadscentrum van Berlijn

Volgens de VBB heeft de deelstaat Brandenburg een budget van zes miljoen euro klaar voor de voorlopige planning van de S25-uitbreiding naar Stahnsdorf. Berlijn geeft anderzijds vier miljoen om de dubbelsporige verlenging van de S-Bahn in Lankwitz tussen de stations Südende en Lichterfelde Ost te plannen. Deze verlenging moet het mogelijk maken om treinen met een interval van 10 minuten tussen Stahnsdorf en het centrum van Berlijn te laten rijden. Nieuwe stations zullen worden gebouwd aan de Iserstraße en de Sputendorfer Straße in Teltow. Het streefdoel is dat de lijn in 2032 in gebruik kan worden genomen.

Uitbreiding van Bötzowbahn om S-Bahn-verbinding naar Falkenhagener Feld te maken

“Het i2030-project heeft als doel om de komende jaren het milieuvriendelijke spoorvervoer verder uit te breiden en te versterken”, zegt VBB-directeur Susanne Henckel. Dit kadert uiteraard in een klimaatvriendelijker transportbeleid. De Berlijnse Senaat en het Havelländische Eisenbahngesellschaft hebben een financieringsovereenkomst getekend voor de geplande verlenging van de S-Bahn naar Falkenhagener Feld. Het doel is om de spoorlijn van de zogenaamde Bötzowbahn te gebruiken als verbinding van station Spandau naar Falkenseer Chaussee.

Uitbreiding naar Falkensee en Finkenkrug

Het uitbreidingsprogramma omvat verder ook een verlenging van de S-Bahn langs de Hamburger Bahn naar Falkensee en Finkenkrug. Beide plannen moeten op elkaar worden afgestemd. Er zijn ook twee nieuwe stations op de Bötzowbahn-lijn aangekondigd: Seegefelder Strasse en Falkenhagener Feld. De mogelijkheid van een latere uitbreiding van de S-Bahn van Falkenseer Chaussee naar Johannesstift wordt momenteel onderzocht.

Auteur: Jos Sterk