FR NL
Afwatering Louise-Marie tunnel onder handen genomen

Network Rail waarschuwt voor de uitdagingen verbonden aan de klimaatverandering

Afwatering Louise-Marie tunnel onder handen genomen

Volgens de Britse spoorinfrastructuurbeheerder Network Rail vormt de klimaatverandering een groeiende bedreiging voor het spoorwegnetwerk. Vooral de infrastructuur wordt bedreigd door de opwarming van de aarde.

In haar derde ‘Adaptation Report’ schetst Network Rail de progressie die van 2016 tot 2021 werd gemaakt om het netwerk weerbaarder te maken tegen extreme weersomstandigheden als gevolg van de klimaatverandering. Daarnaast werden bijkomende maatregelen aangekondigd om de dreiging het hoofd te bieden.

Meer extreme weersomstandigheden

De impact van klimaatverandering is de afgelopen jaren steeds duidelijker geworden, waarbij de spoorwegen in toenemende mate met extreme weersomstandigheden geconfronteerd worden, aldus het rapport.

Klimatologische trends wijzen op een verhoogde frequentie van extreem droge periodes, gevolgd door langdurig en extreem nat weer in de komende jaren.

Taskforce opgericht

Deze factoren bemoeilijken het uitvoeren van grondwerken en zetten drainagesystemen en andere spoorweginfrastructuur onder toenemende druk, aldus het rapport.

Network Rail heeft een taskforce voor weersrisico’s opgericht, die gegevens verzamelt om de toekomstige reactie op extreme weersomstandigheden te verbeteren.

Belangrijke gevolgen

Tot de gevolgen voor het treinverkeer behoren bijvoorbeeld aardverschuivingen evenals een grotere frequentie wat betreft het opduiken van stormen. Met als gevolg dat bomen op de sporen vallen, waardoor het treinverkeer stilvalt.

Tussen 2006 en 2021 veroorzaakten weergerelateerde ongevallen meer dan 322.000 vertragingen, goed voor in totaal ongeveer 26 miljoen vertragingsminuten. Het kostte de spoorwegmaatschappijen ook meer dan £ 1 miljard aan compensatie.

Conservatieve schattingen

Het rapport voegt eraan toe dat hoewel niet alle incidenten correct worden toegeschreven aan weersomstandigheden, de gebruikte cijfers waarschijnlijk conservatieve schattingen zijn. Waarbij de werkelijke kosten dus mogelijk veel hoger zijn.

Andrew Haines, Chief Executive van Network Rail, stelde dat de klimaatverandering een onmiskenbare impact heeft op de infrastructuur en dat de effecten daarvan de komende jaren naar verwachting nog groter zullen zijn. Meer infrastructuurstoringen zouden meer vertragingen betekenen voor zowel passagiers als vrachtpartners.

“Als groenste vorm van vervoer op grote schaal is het essentieel dat we onze klanten koolstofarm transport kunnen blijven aanbieden. Hoewel er geen wondermiddel is om onze infrastructuur beter bestand te maken tegen de gevolgen van de klimaatverandering, toont het actieplan dat in dit rapport wordt geschetst aan welke vooruitgang we willen boeken. »

Reeds genomen maatregelen

Met name op basis van digitale technologie zijn al een aantal maatregelen genomen. Zo werden sensoren geïnstalleerd in kritieke gebieden waar aardverschuivingen kunnen optreden.

Bovendien maakt nauwkeurige fotografie van de spoorlijnen met behulp van camera’s het mogelijk om bijvoorbeeld bomen te identificeren die onmiddellijk of later problemen kunnen veroorzaken. Zodat het mogelijk wordt om te anticiperen op de val van bomen op de sporen.

Network Rail heeft zich geschaard aan het behalen van het objectief van de Verenigde Naties om de opwarming van de aarde te helpen beperken tot 1,5°C. Eind 2021 probeerde ook al de helft van de leveranciers hun ecologische voetafdruk te verkleinen.

David Quincey, Climate Change Adaptation Manager bij Network Rail, geeft op 22 juni een presentatie over dit onderwerp tijdens de internationale railconferentie van RailTech Europe in Utrecht.

Auteur: Jos Sterk